YASEMİN SARITEMUR
Topkapı Sarayı Müzesi Has Ahırlar Sergi Salonu'nda açılışı yapılan ve Topkapı Sarayı'nın gizli hazineleri olan elyazması eserlerden oluşan 'Piri Reis'ten Önce ve Sonra: Topkapı Sarayı'nda Haritalar' adlı sergi, Doğu ve Batı kaynaklı haritaların yanı sıra, coğrafya kitapları ve Osmanlı'nın özgün eserlerine evsahipliği yapan sergi, 'Nadir baskı dört resimli İstanbul haritası, Estergon Kalesi'nin krokisi, Piri Reis'in haritaları, İstanbul'un suyolları haritaları, ve Kitab-ı Bahriye' olmak üzere, geniş bir arşivi bünyesinde barındırıyor.
Bir numaralı eser Piri Reis'in Haritası
Açılış töreninde konuşan Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. Haluk Dursun, bu yılın UNESCO tarafından 'Piri Reis Yılı' edildiğini vurgulayarak, "Fatih döneminden başlayıp, içinde Piri Reis, İbrahim Müteferrika ve Katip Çelebi gibi birçok önemli ismin eserlerinin bulunduğu haritaları sergileyeceğiz. Topkapı Sarayı'nın gizli hazineleri olan elyazması eserlerden oluşan ve geniş bir arşivi bünyesinde barındıran serginin bir numaralı eseri ise Piri Reis'in haritası oldu" dedi.
Piri Reis'in değeri 500 yıl sonra anlaşıldı
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Ahmet Arı ise, "Piri Reis'in değeri 500 yıl sonra anlaşıldı. Şimdilerde Piri Reis'e sahip çıkıyoruz. Bu rüzgar ile yelkenler daha da dolarsa değerlerimiz hak ettiği yeri bulur" ifadeleri ile değerlendirdi. Konuşmaların ardından serginin açılışı yapılarak kurdele kesildi. Program, helvahaneden çıkmış gibi aslına sadık kalınarak yapılan helva ve şerbet ikramı ile son buldu. Osmanlı coğrafyacı ve haritacılarının eserlerinin bulunduğu ve çeşitli dönemlere ait 63 eserin ilk kez bir araya geldiği serginin 20 Mayıs'a kadar açık kalacağı öğrenildi.