“Tapu Paylaş” uygulaması ile bilgilerin kontrol edildiğini Takasbank ile yapılan protokol ile de alım satımdaki dolandırıcılığın önüne geçildiğini söyleyen Adlı, “Böylece nakdin sahte çıkması ve dolandırıcılık gibi riskler ile taraflar arasındaki güven problemi bertaraf edilmiş olmaktadır” diye konuştu.
SANİYEDE BİR İŞLEM
Adlı, son 15 yılda tapu işlemlerinde ciddi bir artış meydana geldiğini söyleyerek, “Her yıl ülke nüfusunun yüzde 25’inden fazlası Tapu ve Kadastro hizmetlerinden faydalanmaktadır ve saniyede 1 tapu işlemi yapılmaktadır. 2017 yılında 8 milyon 390 bin 980 adet işlem yapıldı” şeklinde konuştu.
NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
MMG Ankara Şubesi'nde düzenlenen “Cumartesi Buluşmaları” kapsamında Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün Faaliyetleri ve Gelecek Projeleri” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 2010 yılında 6083 sayılı yasa ile yeniden yapılandığını söyleyen Adlı, 2018 yılındaki 4 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurumun son şeklini aldığını kaydetti. Bir devleti var eden unsurları insan ve toprak olarak sıralayan Adlı, “Savaşlarda ilk hedef alınan kurumlar Nüfus, Tapu ve Kadastro Müdürlükleridir. Buradaki amaç bilgileri yok edip, o bölgedeki insanların toprağıyla, taşınmazıyla olan ilişkilerini koparmaktır” dedi.
Saniyede 1 tapu işlemi yapılıyor
E-devlet üzerinden gerçekleştirilen tapu işlemlerinde ortaya çıkacak sorunların çözümün için devletin garanti verdiğini ve vatandaşın her türlü zararının giderildiğini belirten Adlı, Türkiye geneli 24 Bölge Müdürlüğü, 973 Tapu Müdürlüğü ve 81 Kadastro Müdürlüğünden oluşan, binden fazlası mühendis olmak üzere toplam 19 bin 556 personel ile çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. “Yılda 8 milyonu aşan işlem ile ortalama 30 milyon insanımıza hizmet veriyoruz” diyen Adlı, “Her yıl ülke nüfusunun yüzde 25’inden fazlası Tapu ve Kadastro hizmetlerinden faydalanmaktadır ve saniyede 1 tapu işlemi yapılmaktadır. 2017 yılında 8 milyon 390 bin 980 adet işlem yapılmıştır” ifadesini kullandı.
İş artıyor çalışan azalıyor
2017 sonu itibariyle son 15 yılda yapılan işlemlerin rakamlarını da paylaşan Adlı, tapu işlemleri sayısının 3,15 kat (yüzde 214.9 artış oranı), personel başına düşen işlem sayısının 2,4 kat (yüzde 141.8 artış oranı), toplam harç miktarının ise 27,59 kat (yüzde 2658,7 artış oranı) artarken işlem yapan personel sayısının ise 1,46 kat (yüzde 46,5 artış oranı) arttığını dile getirdi. Adlı işlemlerin hızlanmasını sağlayan bazı yeni uygulamalar hakkında bilgi verdi: “Ziraat Bankası’nın tüm şubelerinde 30.11.2017 itibariyle e-ipotek uygulaması başlatıldı. 2018 yılı içinde toplam 49 bin 926 adet e-ipotek işlemi gerçekleştirildi. Projeye e-satış artı ipotek işleminin eklenmesi sureti ile yıllık ortalama 1 milyon adet ipotek ve satış artı ipotek işleminin elektronik ortama taşınarak, yıllık milyonlarca TL tasarruf sağlanması hedefleniyor. Proje ile 2018 yılı içinde 267 bin 540 adet ipotek terkin işleminin de işlem süreçleri elektronik ortama taşınarak, bu alanda da yıllık Milyonlarca TL tasarruf sağlanması hedefleniyor.”
Tapu devirlerindeki dolandırıcılığa son
Tapu bilgilerinin, gayrimenkul malikinin rızası dahilinde üçüncü şahıslar ile SMS vb. yöntemler ile paylaşılması amacıyla “TAPU PAYLAS” projesini de hayata geçirdiklerini belirten Adlı, tapu devirlerinde ortaya çıkan sorunları önlemek için de TAKASBANK ile bir protokol imzalandığını açıkladı. Adlı, “Alıcı ve satıcıların talep etmesi halinde, gayrimenkulün devrine ilişkin bedelin güvenli bir yöntemle el değiştirmesini sağlayacak altyapının kurulması ve kurulan sistemin işletilmesi yapılabilmektedir. Böylece nakdin sahte çıkması ve dolandırıcılık gibi riskler ile taraflar arasındaki güven problemi bertaraf edilmiş olmaktadır.” dedi.
Felaket Kurtarma Merkezi kuruldu
Enerji kaybı/kesintisi, bağlantı hataları, programlama hataları, güncelleme hataları, yangın, deprem, sel, kazara verinin silinmesi, mutsuz çalışan, grev / ayaklanma, hırsızlık, terör gibi aksaklıklar karşısında hizmetlerin devam edebilmesi için kurulan Felaket Kurtarma Merkezi hakkında da konuşan Adlı, “TAKBİS Merkezinde yaşanabilecek aksamaların, merkez ve taşra birimleri ile Tapu ve Kadastro Veri Paylaşımı Sistemi (TAKPAS) ile birlikte çalışan diğer kurum ve kuruluşların verdikleri hizmetlerin aksamaması ve vatandaş mağduriyeti yaşanmaması için Genel Müdürlük merkezinde İş Sürekliliği ve Yozgat Bölge Müdürlüğümüzde Felaket Kurtarma Merkezi (FKM) kurulmuştur” şeklinde bilgi verdi.
Osmanlı mirası adaleti sağlıyor
Adlı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğündeki bünyesinde bulunan arşivin birçok devleti ilgilendirdiğini kaydederek, bunun örneğinin Bosna-Hersek'te görüldüğünü söyledi. Adlı, “Sırp'lar Bosna'yı bombalarken nüfus, tapu ve kadastro kayıtlarını yok etmişler. Bu durumda Bosnalılar o topraklara ait olduklarını ispatlayacak belgeleri kaybetmiş oldu. Bu nedenle bizden yardım istediler. Osmanlı'nın büyük bir kayıt geleneği var. Arşivden bu kayıtları bularak kopyalarını Bosnalılara teslim ettik. Bu yardımımız onları çok mutlu etti. Ciddi anlamda ses getiren bu yardımımız ile Bosnalılar yerlerini, yurtlarını ispatlayabildiler. Üç kıta üzerinde 600 yıl hâkimiyet kurmuş ve çeşitli milletleri bünyesinde barındırmış olan Osmanlı Devleti, resmi belgeleri muhafazaya bugünkü tabirle arşivciliğe büyük önem vermiştir. Arşivlerimizde toplam 696 bin 313 cilt, 270 bin Fasikül ve 31 bin 695 belge mevcuttur. Arşivlerimizde Hicri 1257/Miladi 1841 tarihli Bezm-i Alem Valide Sultan Vakfiyesi Altın Yaldız Süslemeli Defter'i, Ceylan derisi üzerine yazılmış Miladi 1462 tarihli 65,30 metre uzunluğunda Fatih Sultan Mehmed’e ait Ayasofya Vakfiyesi gibi önemli belgeler de yer almaktadır.”