OSD Başkanı Yenigün: Otomotiv sanayimiz dünyaya örnek oldu

Şu an en önemli şeyin otomotivdeki çalışan aileyi bozmamamız olduğunu söyleyen OSD Başkanı Yenigün, “Devlet çok önemli bir adım attı ve Kısa Çalışma Ödeneği’ni zamanında çıkardı. Kapsamını da o kadar geniş tuttu ki, çok da eleştirecek bir şey bulamıyorum” dedi.

Fırat İpek

Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında üretime ara veren otomotiv şirketleri basın toplantılarına da ara verdi. Bir ilki gerçekleştiren Otomotiv Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, online toplantıyla otomotiv gazetecileriyle bir araya geldi.

Kısa bir açıklamadan sonra soru-cevap şeklinde ilerleyen online toplantı da gündemi ilişkin açıklamalarda bulunan Haydar Yenigün, “Otomotiv sektörü, Mart ayının çok daha öncesinde Çin’i ve Avrupa’yı izlemeye almıştı. Üye şirketlerimizin içerisindeki ilk Covid-19 önlemini alan şirket, tam 3 Ocak tarihinde önlemleri almaya başlamış. Türkiye, Mart başı veya ortası gibi yüksek sesle bu salgını konuşmaya başladı ama otomotiv sektörü, 3 Ocak’ta önlem almaya başlamış bir sektör” dedi.

Dünyaya örnek olduk

“Türkiye otomotiv sanayi, esasında bu krizi başlarda mükemmel bir şekilde yönetti” diyen Yenigün, “Otomotiv sanayimiz hiç parça tedariki sıkıntısı yaşamadı. Türkiye, geçmiş deneyimlerinden edindiği tecrübe ile Çin’deki tatil dönemi gibi büyük ön görüleriyle fazla parça tedarikini önceden sağlamıştı. Ancak, Uzakdoğu’dan Avrupa’ya yönelen bu salgın İtalya başta olmak üzere birçok ülkeden tedarik zincirini etkiledi. İtalyan markası olarak üretim yapan şirketimiz bile parça sıkıntısı çekmeden en son güne kadar üretimini yapabildi. Bunlar, otomotiv sektörü olarak edindiğimiz tecrübenin geldiği noktayı anlatmak açısından dünyaya örnek olacak çok güzel başlıklar” ifadesini kullandı.

Devlet çok önemli bir adım attı

Kısa Çalışma Ödeneği’ ile ilgili de konuşan Haydar Yenigün, “Devlet çok çok önemli bir adım attı. Bu kısa çalışma ödeneğini zamanlıca çıkardı ve kapsamını da oldukça geniş tuttu. Tabi beklentimiz daha farklı bir kısa çalışma ödeneği yönündeydi. Eleştirebilirsiniz de ama bence öyle büyük bir kapsamla açıkladı ki devlet bunu; çok da eleştirilecek bir şey bulamıyorum” diye konuştu.

Yenigün, “Asgari ücretin yüzde 150’si diye bir sınır koyuldu. Gerek OSD gerekse diğer STK’lar olarak yaptığımız başvurularda bunun; asgari ücretin yüzde 300’ü olarak uygulanmasını talep etmiştik. Şu an için bence bu bir problem değil. Çünkü en önemli şey, “otomotivdeki çalışan aileyi” bozmamamız. Otomotivdeki çalışanlar çok değerli, çok iyi eğitim almış insanlar” şeklinde konuştu.

İhracatımız, ithalatın iki katı

Yenigün, “Otomotivin, Türkiye toplam ihracatı içerisindeki payından dolayı biz hep çok gurur duyarız. İyi yıllarımızda yüzde 19,5 – 20’ye yaklaşmıştık otomotiv olarak. Son 12 aylık olarak baktığımız zaman yüzde 16,6 , Mart ayına baktığımızda ise yüzde 15,4 oldu. Bu da tabi Covid-19 salgınının yansıması. Buna rağmen, Şubat ayında 1,039 milyar dolar ithalat yapmışız. 2,177 milyar dolar ihracat yapmışız. Yani yüzde 50’den fazla artı vermişiz. Bu esasında düşen rakamlara rağmen pozitif vermeye devam eden bir sektörü tarif ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Elektrikli araca dönüşüm hızı değişmez

“Bu sürecin elektrikli araçlara dönme trendini değiştirmeyeceğini düşünüyorum” ifadesini kullanan Haydar Yenigün şunları söyledi: “Elektrikli araçlara dönüşüm bundan bağımsız olarak devam edecek. Ancak bazı şeyler var. Bazı trendlerde de değişim olacağını öngörmek lazım. Elektrikli araca dönüşüm gibi çok büyük bir trend değişikliği olacağını düşünmüyorum.”

Bakterileri ortadan kaldıracak filtrasyon sistemi

Yenigün, “Bugün araç filtrasyon sistemleri belli bir mikro seviyede partikülü tutmak içinken şimdi bakterileri de ortadan kaldıracak şekilde dönüşmesiyle ilgili özellikle Çin’de çalışmalar yapıldığına dair bilgiler geldi. Malzeme yüzeylerinin artık sadece estetik öngörülerle değil, aynı zamanda bakteri tutma barındırma özellikleri açısından farklılıklar olacak” diye konuştu.

İlk çeyrekte toplam 128 bin 974 adet araç satıldı

Türkiye otomotiv pazarı, bu yılın ilk çeyreğinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artış kaydetti ve 128 bin 674 adet oldu. Bu dönemde, otomobil pazarı ise yüzde 45 arttı ve 99 bin 630 adet olarak gerçekleşti. Son 10 yıllık ortalamalar dikkate alındığında, Ocak-Mart döneminde toplam pazar yüzde 15, hafif ticari araç pazarı yüzde 35, ağır ticari araç pazarı yüzde 45, otomobil pazarı ise yüzde 5 oranında daraldı.