Orucun biyokimyası

Prof. Dr. Sefa SAYGILI

Aşırı beslenme, kuvveti arttırmak şöyle dursun bilakis hem gücümüzü düşürmekte ve hem de iktisadi durumumuzu sarsmaktadır. Bunun sebeplerini üç maddede toplayabiliriz.

-Her türlü fazla gıda sindirim kanalında ve dahili organlarımızda biriu00adkerek fuzuli bir yer işgal eder. Üstelik uzvun vazifesini gereğine göre yapmasını engelleyerek lüzumlu hücrelerin yeteri kadar ve dengeli beslenmelerinin önüne geçer.

-Vücut, kendisine verilen gereksiz besinlerin zararından korunabilmek için sindirim kanalı organların vazifelerinde azaltma yaparak mide, barsak, kau00adraciğer ve böbrek hastalıklarını benimser ve şikayetlere başlar. Kabızlık, şişu00admanlık, gut hastalığı, romatizma, damar sertliği ve muhtemelen kanser bunlar arasındadır.

-Fazla olarak alınan besinlerin her molekülü için sindirim kanalının vazifeleri olarak litrelerce sindirim suları ve pek kıymetli enzimler boşa harcanır ve nötralize (etkisizleştirilmiş) olarak hiç kullanmaksızın vücuttan atılmasına çok büyük ve gereku00adsiz gayretlerle yüksek bir enerji sarf olunur.

İşte oruç, tabi hakkıyla tutulan oruç bedenimizi dinlendirir ve yorgunu00adluktan korur. Yılda bir ay bedenimizin hakkı olan orucu tutanlara ne mutluu2026