Yeni araştırmalara göre; oruç tutanlar kendilerini zihinsel olarak yenilenmiş hissetmektedirler. Bu da açlık hormonu olarak bilinen ghrelin (veya lenomorelinin) salgılanması ile gerçekleşiyor. Çünkü bu hormon öğrenme ve hafıza üzerine olumlu etkiler yapıyor, unutkanlığa iyi geliyor.
Bazı araştırmalarda bu hormonun çağımızın korkulu hastalıkları Alzheimer ile Parkinson rahatsızlıklarına karşı da faydalı olduğu gösterildi. Ayrıca ghrelin hormonunun metabolizmayı güçlendirmekte, ömrü uzatmakta ve daha iyi bir kalp sağlığına sahip olmakta da katkıları var.
Ancak beyin hücrelerinin oluşması günler hatta haftalar aldığından bu hormonun etkilerinin belirgin olabilmesi için orucu haftalarca tutmak gerekiyor. İşte bir ay süren Ramazan orucu zaman olarak da bunu da sağlıyor.
Evet, elbette orucu Rabbimizin rızası için tutarız. Ancak Peygamber Efendimiz ’in buyurduğu gibi “oruç tutarken sıhhat da buluruz.”
Oruç tutmak maneviyatımızı güçlendirmesi ve bizi Rabbimize yaklaştırması yanında bize daha sağlıklı bir hayat sağlıyor. Üstelik her geçen gün yeni bir yararı keşfediliyor.
Ne mutlu Rabbinin rızasını kazanmak için oruç tutana…