Müddessir örtünen anlamına gelmektedir. Surede Ey örtüsüne bürünen diye Peygamber Efendimize sesleniliyor. Müddessir suresinde Peygamberimiz tebliğ ile görevlendirilmiştir. Peygamberimize uymayan müşriklerin çekeceği cezalarda anlatılmıştır. Peki Müddessir suresinin sırları nelerdir? İşte Müddessir suresi sırları
Yüce Rabbimizin Mukaddes kitabı olan Kuranı Kerim’de bulunan Muddessir süresinin faziletleri ve sırlarını anlamak için birinci kaynak tabiki Hz Peygamberimizin hadis kaynaklarıdır. Birçok surenin ve ayetlerin faziletleri, hadisi şerifler ile ifade edilmiştir. Lakin hangi mümin sevap kazanmak amacıyla Müddessir suresi’ni okursa bir çok manevi hediyeler hanesine sevap işlenir.
Her surenin bir çok özelliği vardır. Her bir ayet ve sure Allah kelâmı olmakla beraber herbirinin ayrı ayrı özellikleri vardır.
Kur’ân, insanları yolların en doğrusuna götürür. Gerek insanların kendileriyle olan münasebetlerinde, gerek insanların birbirleriyle olan münasebetlerinde ve gerekse devletlerarası münasebetlerde Kur’ân, en ideal ve mükemmel yolu gösterir.
MÜDDESSİR SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR? “Başbaşa bırak beni…” ayetinin (11. ayet) nüzul sebebiyle ilgili olarak sahih olduğunu belirterek Hakim, İbni Cerir ve İbni Ebi Hatim, İbni Ab-bas’tan şunu rivayet etmektedirler: Velid b. Muğire Peygamber (s.a.)’in yanına geldi. Peygamber (s.a.) ona Kur’an okudu. Bu okuyuşu dolayısıyla yumuşar gibi oldu. Durum Ebu Cehil’e ulaştı. Ebu Cehil yanına giderek: Ey amcam dedi. Senin kavmin sana vermek üzere bir mal toplamak istiyorlar. Çünkü sen yanındaki şeylerden istifade etmek için Muhammed’e gitmişsin. Velid dedi ki: Andolsun Kureyş de biliyor ki ben aralarında malı en çok olanlardan birisiyim.
Ebu Cehil dedi ki: O halde onun hakkında senin onu inkâr ettiğini ifade edecek, senin ondan hoşlanmadığını ortaya koyacak ve böylece onlara ulaşacak bir söz söyle. Velid: Peki ne diyeyim, diye sordu. Allah’a yemin ederim aranızda şiiri benden daha iyi bilen bir kimse yoktur. Onun recezini de, kaside türünü de benden daha iyi kimse bilmiyor. Allah’a yemin ederim onun söyledikleri bu kabilden hiçbir şeye benzemiyor. Yine Allah’a yemin ederim ki sözünde bir tatlılık, bir parlaklık ve çekicilik vardır. Üst dallan meyveli, alt tarafı verimlidir. O hep üste çıkar, hiçbir söz onun üstüne çıkamaz, o altında kalanı da darmadağın eder. Ebu Cehil dedi ki: Kavmin onun hakkında bir şeyler söylemedikçe senden hoşnut olmayacaktır. Velid: O halde beni bir süre bırak da hakkında düşüneyim, dedi. Bu sefer: “Bu nakledilegelen bir sihirden ibarettir” yani başkasından naklettiği bir sihirdir, dedi. Bunun üzerine: “Başbaşa bırak beni tek başıma yarattığım kimse ile” buyruğu nazil oldu.
“Onun üzerinde ondokuz (melek) vardır.” ayetinin (30. ayet) nüzul sebebiyle ilgili olarak İbni Ebi Hatim, Ba’s de Beyhaki ve İbni Merdüveyh, Bera’dan şunu rivayet etmektedirler: Yahudilerden birkaç kişi Peygamber (s.a.)’in ashabından birisine cehennem bekçileri hakkında soru sordular. O adam gelip durumu Peygamber (s.a.)’e bildirdi. Hemen o anda üzerine: “Onun üzerinde ondokuz (melek) vardır.” ayeti nazil oldu.
MÜDDESSİR SÛRESİ’NİN FAZİLETİ VE YARARLARI
Hadîs-i şerifte buyuruldu ki:
“Müddessir sûresini her zaman okumayı alışkanlık hâline getiren kimseye, Allahü Teâlâ Mekke’de yaşıyan müminlerin sevâbı kadar sevâb ihsân eder.”
Kur’ân-ı Kerîm’deki sûreleri okuyanlara verileceği bildirilen sevâblar, harâm işlemeyip, helâl lokma yiyenler, farz ve vâcib olan ibâdetleri yapıp kul borcu olmayanlar içindir. Ehl-i sünnet itikâdmda olmak ve belirtilen fayda ve sevâblan bu sûrelerden değil, Allahü Teâlâ’dan bilmek lâzımdır. (Kur’ân-ı Kerîm’de 574. sayfadadır.)
Allahın izniyle Bu sureyi okuyan, nefsi emmarenin sultasından kurtulur.
Allahın izniyle Kötülüklerden korunmak için okunur.
Çirkin ve Hayırsız işlerden kurtulmak isteyenler, Zihni’ni temiz işlere yormak için sureyi okumaya sürekli devam etsin.
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Kim (sevabını umarak) Müddessir suresini (vird olarak) okursa, Allah’u Teala, Muhammed (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)‘e inanan ve inanmayanların sayısınca sevap verir."(1) Rivayet Edildi ki: Bu sureyi okuyan, nefsi emmarenin sultasından kurtulur. Kötülüklerden korunmak için okunur. Bu sureyi okuyan kişiye, Mekke’deki müminlerin sayısı kadar sevap yazılır.