Hel etâke adıyla da anılan Gaşiye suresinin Arapça okunuşu nasıldır? Örten anlamına gelen Gaşiye suresinin Arapça okunuşu ve Latin harfleri ile yazılışı nasıldır? İşte Gaşiye suresi Arapça ve Türkçe okunuşu ile manası..
Kur’ân-ı kerîmin seksen sekizinci sûresi. Gâşiye sûresi, Mekke’de nâzil oldu (indi). Yirmi altı âyet-i kerîmedir. İlk âyet-i kerîmede geçen Gâşiye kelimesi sûreye isim olmuştur. Sûrede kıyâmet ve âhirete âit haberler bildirilmektedir. (İbn-i Abbâs-Taberî) Kim Gâşiye sûresini okursa, Allahü teâlâ (kıyâmet gününde) onun hesâbını kolay eyler. (Hadîs-i şerîf-Kâdı Beydâvî Tefsîri)
Konusu: Sûrede cehennemliklerle cennetliklerin âhiretteki durumları tasvir edilmekte, Allah’ın varlığına dair deliller sıralanmakta, tebliğ yöntemi öğretilmektedir.
Kuran-ı Kerîm îslam’ın kutsal kîtabıdır. Bîr çoğumuz Kuran-ı Kerîmî arapça okumayı öğrenemedîğîmîz îçîn bîlmîyoruz. Tabi bu öğrenmiyeceğimiz anlamına gelmez. O nedenle bir çoğumuz arapça bilmediği için’de arapça ayetleri latince harflerle okumaya çalışıyoruz. Arapça bir sözcük olan “kuran”, okumak, ezbere okumak, bir araya getirmek anlamına gelir. «Kur’ân» kelimesi olarakta Arapça’da «yazıyla tespit edilmiş vahiylerin bütünü anlamına gelir. Şimdi sizler için hazırladığımız Kur’anı Kerim surelerden olan Ğaşiye süresi arapça yazılışı ile latince harflerle Türkçe okunuşunu derledik. Ayrıca Diyanet İşleri tarafından düzenlenen mealine’de yer verdik. Bu sebeple hem Arapça yazısı hem de latince okunuşunu öğrenerek okuyabilirsiniz.
GÂŞİYE SÛRESİ MEALİ VE ANLAMI Bismillâhirrahmânirrahîm
1.Dehşeti her şeyi kaplayan felaketin haberi sana geldi mi?
2.O gün birtakım yüzler vardır ki zillete bürünmüşlerdir.
3.Çalışmış, (boşa) yorulmuşlardır.
4.Kızgın ateşe girerler.
5.Son derece kızgın bir kaynaktan içirilirler.
6.Onlara, acı ve kötü kokulu bir dikenli bitkiden başka yiyecek yoktur.
7.O, ne besler ne de açlıktan kurtarır.
8.O gün birtakım yüzler vardır ki, nimet içinde mutludurlar.
9.Yaptıklarından dolayı hoşnutturlar.
10.Yüksek bir cennettedirler.
11.Orada hiçbir boş söz işitmezler.
12.Orada akan bir kaynak vardır.
13,14,15,16.Orada yüksek tahtlar, konulmuş kadehler, sıra sıra yastıklar, serilmiş gösterişli yaygılar vardır.
17.Deveye bakmıyorlar mı, nasıl yaratılmıştır!
18.Göğe bakmıyorlar mı, nasıl yükseltilmiştir!
19.Dağlara bakmıyorlar mı, nasıl dikilmişlerdir!
20.Yeryüzüne bakmıyorlar mı, nasıl yayılmıştır!
21.Artık sen öğüt ver! Sen ancak bir öğüt vericisin.
22.Sen, onlar üzerinde bir zorba değilsin.
23,24.Ancak, kim yüz çevirir, inkâr ederse, Allah onu en büyük azaba uğratır.
25.Şüphesiz onların dönüşü ancak bizedir.
26.Sonra onların sorguya çekilmesi de sadece bize aittir.
ĞÂŞİYE SÛRESİ SURESİ OKUNUŞU Bismillahirrahmanirrahim 1. Hel etake hadiysülğaşiyeti. 2. Vücuhün yevmeizin haşi’atün. 3. ‘Amiletün nasıbetün. 4. Tasla naren hamiyeten. 5. Tüska min ‘aynin aniyetin. 6. Leyse lehüm ta’amün illa min dariy’ın. 7. La yüsminü ve la yuğniy min cu’ın. 8. Vücuhün yevmeizin na’ımetün. 9. Lisa’yiha radıyetün. 10. Fiy cennetin ‘aliyetin. 11. La tesme’u fiyha lağıyeten 12. Fiyha ‘aynün cariyetün. 13. Fiyha sürürin merfu’atün. 14. Ve ekvabün mevdu’atün. 15. Ve nemariku masfufetün. 16. Ve zerabiyyü mebsusetün. 17. Efela yenzurune ilel’ibilli keyfe hulikat. 18. Ve ilessemai keyfe rufi’at. 19. Ve ilelcibali keyfe nusıbet. 20. Ve ilel’ardı keyfe sutihat. 21. Fezekkir innema ente müzekkirün. 22. Leste’aleyhim bimusaytırin. 23. İlla men tevella ve kefere. 24. Feyü’azzibühullahül’azabel’ekbere. 25. İnne ileyna iyabehüm. 26. Sümme inne ‘aleyna hısabehüm.