Ordunun zırhlı araçları çalındı

İsveç''te orduya ait zırhlı araçların çalınması ülkede büyük krize sebep oldu. İsveç genelinde ulusal alarm durumuna geçildi.

İsveç'te, Silahlı Kuvvetler'in zırhlı araçlarının bulunduğu bir depodan, iki zırhlı araç çalındı. Zırhlıların bulunması için ülkede ulusal alarm durumuna geçildi.

Ulusal yayın kuruluşu SVT'nin bildirdiğine göre İsveç Silahlı Kuvvetlerinin Enköping şehrindeki depolarından birinden iki zırhlı askeri araç kayboldu.

Aktarılan bilgilere göre, ortadan kaybolan her iki zırhlının da, 'Galten (erkek domuz)' olarak bilinen Terrangbil 16'lar olduğu tespit edildi.

Ülkenin en son teknolojisiyle donatılan zırhlılar, birlikleri taşımada kullanılıyor ve her biri 2 milyon SEK, (210 bin dolar) değerinde.

İsveç'te alarm durumuna geçildi Araçların ortadan kaybolmasının neden olduğu paniğin asıl nedeni ise, zırhlıların saldırı silahları ve bir bombaatar da taşıması. Ancak yapılan açıklamaya göre depoda bekletilen zırhlılarda hiçbir mühimmat, patlayıcı veya silah bulunmuyordu.

SVT'ye açıklamalarda bulunan Savunma Bakanlığı Basın Sözcüsü Jesper Tengroth, "Bu tür araçların ortadan kaybolması çok ciddi ve olağan dışı bir mesele.'' dedi.

Silahlı Kuvvetlere göre, 'zırhlıların çalınması' 4-5 Şubat tarihleri arasında gerçekleşti.

SVT'ye konuşan Yazar ve Askeri Uzman Lars Wilderang, 'Çalınan araçlarda hassas ekipman varsa yabancı bir güç onlardan faydalanabilir. Örneğin soygunlarda kullanılabilirler. Bu araçlar zırhlı ve silahlar onları durdurmaz.' dedi.

Biri bulundu Ülke genelinde yapılan uyarıların ardından, araçlardan biri Vasteras şehri dışındaki Tillberga yerleşim bölgesinde bulundu. Şimdiye kadar hiçbir gözaltı henüz yapılmadı.

Enköping'deki askeri alayın, askeri birimler tarafından korunması, yetkisi olmayan kişilerin bölgeye girmesine hatta fotoğraf çekmesine izin verilmemesi, soru işaretlerini daha da artırdı.

Alayda, diğer birimlerin yanı sıra, psikolojik operasyonlarla çalışan bir psy-ops birimi de bulunuyor.

Silahlı Kuvvetlere göre, zırhlı olayından sonra yeni koruyucu tedbirler de alındı.

Kasım 2019'da, İsveç Başbakanı Stefan Löfven'in de ofisinin bulunduğu Stockholm'deki kritik hükümet binasından bir silah ve mühimmatın çalındığı ortaya çıkmıştı.

Olaydan sonra altı Glock 17 yarı otomatik tabanca ve çok sayıda merminin eksik olduğu açıklanmıştı.