Operasyondaki derin şüphe ve sorular

Operasyon, savcı ve emniyet müdüründen gizlendi. Gözaltına alınanların isimleri UYAP'a verilmedi. Ankara'daki baskınlara İstanbul polisi gitti. 6 ayda bir yenilenmesi gereken teknik takip için uygun hakim beklendi.

İstanbul'da işadamları, bürokratlar, üç bakanın oğlu ve bir belediye başkanının da aralarında bulunduğu isimlere yönelik başlatılan operasyondan gözaltılara kadar geçen 1 yıllık sürede ortaya çıkan ayrıntılarorganizasyonu gözler önüne serdi. Sızmayı engellemek için her detay planlandı. Soruşturmada adli süreçte yapılması gereken birçok kural çiğnendi. İşte operasyonda dikkat çeken ayrıntılar ve soru işaretleri:

- Böylesine büyük bir soruşturma 1 yıl boyunca İstanbul yargısının en tepesindeki Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'dan gizlendi. Çolakkadı, operasyonu yapıldığı gün öğrendi.

İLK KAPSAMLI SORUŞTURMA

- Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği görevine geldiğinden bu yana kaçakçılık ve organize suçlarla ilgili hiçbir soruşturmada etkin rol oynamayan Zekeriya Öz'ün, yetkiyi bu soruşturmada eline alması dikkat çekti.

- Soruşturma dosyası ilk başta başka bir savcıya verildi. Ancak soruşturmayı yürüten savcı tayin edildi. Soruşturmanın başına Celal Kara getirildi.

- UYAP'a soruşturmada adı geçen en az bir kişiyle ilgili bilgi girilmesi gerekiyor. Ancak bu soruşturmada hiçe sayıldı.

- Soruşturmanın bu denli gizli yürütülmesi telefon dinleme izinlerinin sahte isimlerle mi alındı sorusunu gündeme getirdi.

- 6 ayda bir dinleme kararları için uygun mahkeme beklendi.

- Operasyon Hüseyin Çapkın'dan da gizlendi.

GİZLİ TOPLANTILAR YAPILDI

- İki gün önce iki şube, otelde gizli toplantılar yaptı.

- Ankara'daki gözaltıları İstanbul polisi yaptı. Oysa önceki soruşturmalarda Ankara polisine yazı geçilerek adresler bildiriliyordu.

- Bilgi sızmasını engellemek için sadece üst düzey polis şeflerine yetki verildi. Memurları adreslere bu kişiler yönlendirdi. Müdürlere bilgi verilmedi.

- Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı en önemli dairenin başkanı geçen hafta Organize ve Mali Şubenin bulunduğu binaya niye geldi? Burada operasyon mu planlandı?

Kaynak: Akşam