operasyon öncesi flaş Türkiye açıklaması

Musul Valisi Esil Nuceyfi, Türkiye'nin Musul operasyonundaki rolünün büyük olacağını ve koalisyonla birlikte hareket edeceğini söyledi.
Musul Valisi Esil Nuceyfi, Türkiye'nin, Musul operasyonundaki rolünün büyük olacağını belirterek, "Türkiye, koalisyon güçleriyle birlikte hareket etmeye başladı. Bugün Musul'un gönüllü güçlerini, Türk askerleri eğitmektedir. Sünni güçlerin eğitildiği askeri kampın hazırlanmasında Türkiye'nin lojistik yardımı ve desteği oldu" dedi.
Vali Nuceyfi, Erbil'deki geçici çalışma ofisinde hazırlıkları devam eden Musul operasyonuna ilişkin gelinen son durumu AA muhabirine anlattı.
Musul operasyonu için askeri ve sivil hazırlıklar yürütüldüğünü aktaran Nuceyfi, "Askeri hazırlıkların ağır yükü Irak ordusunda. Irak ordusu operasyon için hazırlık ve eğitimini tamamlamış durumda. Operasyonda ayrıca Musul'daki güvenlik güçleriyle silahlı eğitim alan Sünni güçler ve Peşmergeler yer alacak. Koalisyon ülkeleri de hava saldırılarıyla operasyona destek verecek. Operasyonda bir koordine komisyonu kurulacaktır. Bu komisyonda herkes yer alacak. Müttefik güçlerin de komisyona katkısı olacak" diye konuştu.
''TÜRKİYE'NİN OPERASYONDAKİ ROLÜ BÜYÜK''
Operasyonda Türkiye'nin önemli bir rol üstleneceğini dile getiren Nuceyfi, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin, Musul operasyonundaki rolü büyük olacaktır. Türkiye, müttefik güçlerle birlikte hareket etmeye başladı. Bugün Musul'un gönüllü güçlerini, Türk askerleri eğitmektedir. Sünni güçlerin eğitildiği askeri kampın hazırlanmasında Türkiye'nin lojistik yardımı ve desteği oldu. Irak'ta istikrarın sağlanmasında da Türkiye roller üstleniyor. Özellikle Irak'ta Sünni bölgelerinde Türkiye'nin yeri ayrıdır. Irak'taki kararların sağlıklı olması için Türkiye ve İran'ın rollerinin dengeli olması gerekiyor. Aksi takdirde bir tarafın diğerinden daha üstün olması ve Irak'ta aşırı yayılması olumsuzlukları doğurur. Biz her zaman Irak'ın mutlak egemenliğine bağlıyız. Irak'ın egemenliği de iki ülke İran ve Türkiye'nin Irak'taki dengelerine bağlıdır."
Musul Valisi Esil Nuceyfi, operasyon sırasında yaşanacak göç dalgasına karşı Türkiye'den insani yardım beklediklerini dile getirdi. Nuceyfi, çadır kampların kurulması Türkiye'nin sağlık desteği ve yardımını ümit ettiklerini kaydetti.