ONE MİNUTE HSYK

HSYK seçimleri kapıyı çaldı! Medya'da son zamanlarda boy gösteren Paralel yargıçlar, şantaj ve tehditle bağımsız savcıları etkilemeye çalışıyor. Milat'a konuşan Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Avukat Sinan Kılıçkaya ve eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, seçilecek hakim ve savcılara çağrıda bulunarak adalet için meslektaşlarından vicdanları ile oy kullanmasını istedi.

Sevim BAYAR/ ANKARA

HSYK seçimlerine sayılı günler kaldı. Devlet içinde çete gibi paralel bir yapı oluşturarak Türkiye Cumhuriyeti devletini dize getireceğine inanan Paralel Yapı, tehdit, şantaj ve ödül vaatleri ile hakim ve savcılar üzerinde baskı kurmaya çalışıyor. Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Avukat Sinan Kılıçkaya ve eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek tehdit ve şantajla oy toplamaya çalışan paralel yargıçlar hakkında hakim ve savcıları uyardı.

ADALETSİZLİK MEVCUT HSYK'NIN TEMELİDİR

Yaklaşan HSYK seçimleri hakkında hakim ve savcılara çağrıda bulunan Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Avukat Sinan Kılıçkaya, "Yargıda birlik grubu hükümetin desteklediği bir grup değil yargıya sahip çıkan çeşitli görüşlerden kişilerin desteklediği bir gruptur. Paralel yapıya mensup olan ya da olduğu iddia edilen kişiler bugüne kadar HSYK'da yaptıkları haksızlıklar ve yanlış uygulamalarla kendilerine duyulan güveni zedelemişlerdir. Hakimlerin ve savcıların oy kullanırken bu kişilerin adaletten uzaklaştıklarını dikkate alarak oy kullanmaları gerekir." dedi. Kılıçkaya, "Hakimler ve savcılar, yapacakları işlemlerde kimseden talimat almadan vicdanlarıyla hareket etmelidir. Vicdandan uzaklaşanların hakim olduklarını söylemek bile yanlıştır. Paralelcilerin seçilmesi halinde hukuk ve adaletten eser kalmayacaktır. Yargı bağımsızlığı ve yargı tarafsızlığı demokrasi açısından önemlidir. Hakimlerin ve savcıların oy kullanırken ikili ilişkileri, şahısları değil bu kişilerin adalete olan yakınlıklarını ve tarafsızlıklarını dikkate alarak oy kullanmaları gerekir. Mevcut HSYK, adaletsizliğin merkezi olmuştur. Tarafsızlıktan bahsetmek mümkün olmaz hale gelmiştir. Bunun sebebi paralel yapıdır. Bu da yargımızı oldukça kötü bir duruma düşürmüştür. Türkiye'de yargı ve hukuk iyi işlesin istiyorsak yargının bu paralel yapıdan kurtulması gerekir. Bunun da en önemli aracı HSYK seçimleridir" değerlendirmesinde bulundu.

BU İŞİN SONU DARBEYE KADAR GİDER

Eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, "HSYK yeniden oluşuyor. Bu bütün toplum için önemli bir olaydır. Hakimler ve savcılar için daha büyük bir önem arz ediyor. Çünkü HSYK onların bütün özlük haklarını belirliyor" dedi. Paralel adayların uğraşlarının sonuç vermeyeceğini belirten Petek, şöyle konuştu: "Şu anda toplum ve adliye camiasının yakındığı adli tutum hakim ve savcıları son derece mağdur ediyor. Yeni bir kurul oluşturulacak. Adaletle muamele yapacağını düşündüğüm bu kurulun 12 Ekim'de 2010 Anayasa değişikliğiyle amaçlanan çoğulcu ve demokratik bir yapı oluşturacağına inanıyorum. Çünkü hakimler ve savcılar haksız kurulun farkındalar. Örgüt ve cemaat bağları olanları desteklemiyorlar. Özellikle Yargıda Birlik Platformu hakimler ve savcılar arasında itibar oluşturuyor. Hakimler ve savcılar, cübbesini giydiğinde düşüncesini dışarıda bırakacak demokratik ve çoğulcu yapıya sahip kişiler istiyorlar. Örgütsel ve cemaat bağlarıyla öne çıkanlar yerine bu platformun adayları öne çıkarılacaktır."

Petek ayrıca; "Yasama, yürütme ve yargıdan sonra HSYK, Hukuk Devleti'nin olmazsa olmaz bir kurumudur. Bu kurum ayrım yapan bir yapıya sahip olursa adaletin ayaklar altına alınmasına neden olur. Adalet olmazsa dengeler bozulur. Bir müddet sonra da yargı, geçmişte olduğu gibi darbe aracı olarak kullanılır" ifadelerinde bulunarak HSYK seçimlerinin Türkiye için önemini vurguladı.