Onbinlerce kişiye iş imkanı doğacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tersane İstanbul temel atma töreninde konuştu. Erdoğan yaptığı konuşmada, Haliç''in tarihinden bahsederek, kokan ve sanayi atıklarının olduğu Haliç''i yüzülebilir bir yer yapmak için uğraştıklarını ve sonunda başardıklarını belirtti. Erdoğan, ''''Yaptığımız çalışmalarla Haliç temizlendi. Şimdi İzmir Körfezi''ne bakın eski Haliç neyse İzmir Körfezi de odur.'''' İfadelerini kullandı. Öte yandan, ''''Kasım ayı itibarıyla ilk etabını açacağız. Proje 60 bin insanımıza yeni istihdam sağlayacaktır.'''' dedi.

70 bin metrekarelik eski Haliç Tersanesi’nin bulunduğu alana yapılacak olan Tersane İstanbul'un temeli bugün atılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törende konuşuyor...

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Bugün tarihi bir temel atma törenini icra ediyoruz. Engeller ve provokasyonlarla dolu bir sürecin ardından bir hayali daha gerçekleştiriyoruz. İstanbul'u çok farklı konuma taşıyacak bir projedir.

Yap - İşlet - Devret modeliyle bu projeyi hayata geçiriyoruz. Proje kapsamında burada iki adet 70 yat bağlama kapasiteli yat limanı, toplam yatak sayısı 1200 olan üç otel inşa edilecek. Ayrıca yine proje için de Türkiye'nin çok önemli üç tane müzesi burada inşa edilecek. İlk defa bir Kadın Müzesi'ni burada inşa etmiş olacağız. Bir üçüncü müze de yine Türk İslam Eserleri Müzesi olarak inşa edilecek. 5700 araç kapasiteli kapalı otopark yer alıyor.

60 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Mimarisiyle konumuyla şehrimize layık bu projenin yatırım süresi 3 yıl ama kasım ayı itibarıyla ilk etabını açacağız. Proje 60 bin insanımıza yeni istihdam sağlayacaktır. buraya yıllık ortalama yerli yabancı 30 milyon ziyaretçi bekliyoruz. Proje İstanbul'un marka değerini arttırmakla kalmayacak Türkiye'nin turizm gelirini arttıracaktır.

SOLUĞU HEMEN MAHKEMEDE ALDILAR

Haliç'in çilesi çok. Bu çile bu eserle çok farklı bir dönüşümü yaşıyor. Bu projenin ilk günden itibaren nelere maruz kaldığını siz bilmiyorsunuz diye düşünüyorum. Biz ihalesini 6 yıl önce yaptık. Temennimiz bu projeyi 4 yıl önce bitirmekti. Ancak başını CHP'nin çektiği grubun engellemeleri sonucu projeyi uzun süre yapamadık. Bu projede de soluğu hemen mahkemede aldı.

BİZE 6 SENE KAYBETTİRDİLER

Atatürk kültür merkezinde de Harbiye Kongre merkezinde de aynı şeyi yaptılar. Aslı astarı olmayan iddialarla projeye engel olmak istediler. Bize tarih ve medeniyet dersi vermeye kalktılar. İşte şu an bulunduğumuz mekan İstanbul'un fethinde kadırgaların Haliç'e indiği yerdir. Biz ecdadımızın bu mahalde tersane İstanbul'u yeniden inşaa ediyoruz. Bize 6 sene kaybettirdiler. İsteseler de istemeseler de temelini atıyoruz. Böyle bir zaman kaybıyla da olsa projenin bu aşamaya gelmesini son derece önemli görüyorum. Biz bu zorluklar ilk defa muhatap olmuyoruz, alıştık. Hangi projeye bismillah demişsek aynı şeyle karşılaştık. Marmaray'ı engellemek istediler. Yeni Havalimanı'ndan vazgeçirmek istediler. Her türlü provokasyonu denediler. Biz yılmadık, yolumuza devam ettik. Atatürk Kültür Merkezi'ni çok önemsiyorum. Açılışını yaptığımız da niye geldiniz demeyeceğiz, hoş geldiniz diyeceğiz. Biz de dağıtmak yok. Biz de toparlamak var. Yani Mevlana'nın anlayışıyla 'Ne olursan ol yine gel' biz böyle diyoruz.

BİZE TARİH DERSİ VERMEYE KALKTILAR

Yalan yanlış bilgilerle o günden bugüne kadar projeye mani olmak istediler. Gezi olaylarında İstanbul'un duvarlarını kirletenler sanki kendi yandaşları değilmiş gibi bize tarih ve medeniyet dersi vermeye kalktılar. İşte şu anda bulunduğumuz mekan, İstanbul'un fethinde kadırgaların indiği mekandır.

BİZ DE DAĞITMAK YOK TOPARLAMAK VAR

Açıkçası bugünkü şu manzara esaslı bir derstir. Bugün hep birlikte şahitlik ettiğimiz şu tablo, Türkiye'de eser siyasetinin zaferidir. Atatürk Kültür Merkezi'ni inşallah biz açılışını yaptığımızda, bunlara biz niye geldiniz demeyeceğiz, hoş geldiniz diyeceğiz. Aynı şekilde Harbiye Kongre Merkezi'nde tiyatro merkezini çok daha büyük yaptık. Biz orada niye geldiniz demedik ki, hoş geldiniz dedik. Niye? Bizde dağıtmak yok, bizde toparlamak var.

HALİÇ'E BOĞAZ'DAN SU TAŞIDIK

Biz Haliç'i eski günlerine kavuşturmak için kolları sıvadık. Atık su arıtma sistemleri kullanarak Haliç'i kurtardık. Dev borularla İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e her gün 260 bin metreküp su taşıdık. Niye Haliç'i yüzülebilir hale getirmek için. Haliç suyunun yenilenmesini sağladık. Yaptığımız çalışmalarla Haliç temizlendi. Şimdi İzmir Körfezi'ne bakın eski Haliç neyse İzmir Körfezi de odur. Biz şimdi diyoruz ki İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni alalım ve orayı da hak ettiği değere kavuşturalım.

ÇAPSIZLARI DİKKATE ALMADIK

Şayet biz CHP'yi dinleseydik. IMF'ın kapısında tefecilere el açıyor olacaktık. Ödedik ödedik sıfırladık. Bu çapsızları dikkate alsaydık ne Türkiye'yi 3,5 kat büyütebilirdik ne de ülkemizi köprülerle otoyollarla ilmek ilmek dokuyabilirdik. Hiçbir zaman karşımızdakilerin basiretsizliğinin bizim istikametimizi belirlemesine izin vermedik.

300 BİN HANENİN ELEKTRİĞİ ÇÖPTEN ÇIKIYOR

14 atık su tesisi daha yapıyoruz. 513 km dere ıslahı yaptık. Günde 19 bin ton çöpü bertaraf ediyoruz. Çöp gazından elektrik enerjisi üretiyoruz. Bir yıllık çöplerden 300 bin hanenin elektriğini çıkarıyoruz. 1994'ten bu güne İstanbul'un yeşil alanlarını 6 kat arttırdık. Değnekçiliğe ve otopark terörüne son vererek modern otoparklar inşa ediyoruz. İstanbul'a toplamda 18,6 km uzunluğunda tünel inşa ettik. 285 km uzunluğundaki metro hatlarının inşası ise devam ediyor. Önümüzdeki dönemde İstanbul'u yapılacak yatırımlarla güzelleştirmeye devam edeceğiz.