Uluslararası 1. Tütün Çalıştayı Muş'ta başladı. Türkiye ve birçok ülkeden akademisyen ve bilim adamının katıldığı programa üreticiler ve kooperatifler büyük ilgi gösterdi.
İki gün sürecek olan çalıştaya ilk gününde programramı düzenleyen Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği genel başkanı Şeyhmus Solgun yaptığı konuşmada, tütün üretiminin sadece sigara sektörüne değil kozmetik, sanayi ve dış ticarette çok önemli bir enstrüman olduğunu vurguladı. Sigara üretimini tütüncülüğün çok küçük bir alt segmenti olduğunu vurgulayan Solgun, dünyada en iyi ve en kaliteli tütünün Türkiye'de olduğunu iddia ederek şunları söyledi, "Türk tütünü bu üne sahip olmasına rağmen kotalar ve pazarlama eksikliğinden dolayı hak ettiği ekonomik değere bir türlü ulaşmamaktadır. Sanayi, kozmetik ve yağ üretiminde sektörlerin birinci tercihi olan Türk tütünü, hak ettiği değerde pazar bulamamaktadır, bu durum devlet, özel sektör ve üniversite arasındaki iş birliğinin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Kooperatif olarak birinci önceliğimiz, yılda 500bin ton tütün ekme kapasitesine sahip olan ülkemizi bu alanda söz sahibi yapmaktır."
Devlet Desteği Lazım
Türkiye'de yürütülen politikalardan dolayı üreticinin ithalatçıya karşı korunmadığını belirten Solgun sözlerini şöyle tamamladı, "tütün üreten ülkelerde sigara satıcısı sattığı sigara ağırlığı kadar o ülkeden tütün satın almak zorunda, Yunanistan ve Bulgaristan'da bile durum böyle. Oysa Türkiye'de 100bin ton sigara tüketilmesine rağmen sigara üreticileri 10-12bin ton civarında Türk tütününü satın alıyorlar. Bu rekabet koşullarını üreticinin lehine çevirmek lazım. Hükümetimiz bir an önce bu sorunu ortadan kaldırması gerekir."
Çalıştayda devamında. Prof. Kudret Kevseroğlu, Prof. Behlül Abbasov, Doç. Polotov İbraim gibi onlarca bilim adamı tütün ve tütün yetiştiriciliği üzerine görüş ve tecrübelerini dile getirdiler.