Okulu öne çıkarıyoruz

Milli Eğitim Bakanı Avcı, kısa vadede merkezi sistemi kaldırarak okulu öne çıkaracaklarını söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, temel eğitimden ortaöğretim geçişte uygulanacak yeni modele ilişkin düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Yapılan çalışmaların uzun yıllara dayandığını, kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri olduğunu belirten Avcı, kısa vadede merkezi sistemi kaldırdıklarını, okulu, sınıfı ön plana çıkaracaklarını kaydetti.
Orta vadede ise çoktan seçmeli testler yerine açık uçlu klasik sınavlar yapmayı, klasik sınavlarla yerleştirmeyi planladıklarını anlatan Avcı, ''Uzun vadede de öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesinde sadece eğitim öğretim sürecinin değil, onların sosyal, sanatsal, sportif etkinliklerinin değerlendirildiği, bu etkinliklerin yerleştirme sürecine katkı sağladığı yaklaşımı hayata geçirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.
Avcı, şöyle devam etti:
''Sevgili çocuklar, 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak yerleştirme mantığı sayesinde okullara alternatif olarak çıkan kurumlara artık ihtiyaç duymaycaksınız. Sosyal, sanatsal, sportif etkinliklere daha fazla vakit ayıracaksınız. Ailenizle, arkadaşlarınızla daha çok vakit geçireceksiniz. 'Ya sınava giremezsem, ya hasta olursam' gibi endişeleri yaşamayacağınız bir yerleştirme sürecini oluşturuyoruz.''
Katılımcılık en geniş biçimde uygulandı
Uygulamanın uzun yıllardır üzerinde çalışılan ve alt yapısının hazırlandığı bir düzenleme olduğunu ifade eden Avcı, her öneriyi, görüşü ve eleştiriyi not ettiklerini, süzgeçten geçirdiklerini belirten Avcı, bütün tarafların katılımıyla uygulamanın oluşturulduğunu, katılımcılık ilkesinin en geniş biçimde uygulandığını vurguladı.
Yeni hiçbir sınav getirmiyoruz
Bakan Avcı, çocukların ortaöğretim kurumlarına geçişlerinde tek bir sınava ve o sınav sonucuna bağlı olmasını ortadan kaldırdıklarını belirten, Seviye Belirleme Sınavı'nın senede bir kez yapıldığını, mazeretinin olmadığını, böylece çocukların bir koşturmacının, telaşın içine girdiğini anlattı.
Yaptıkları düzenlemeyle, senede bir kere yapılan sınav yerine, yeni bir sınav getirmediklerinin altını çizen Avcı, şunları kaydetti:
''Yeni hiçbir sınav getirmiyoruz. Yaptığımız şudur; sene içerisinde zaten yapılmakta olan sınavlardan her dönemde birer tanesini, daha kontrollü bir biçimde yapmak. Çocuklarımız yine sınıflarında o yazılıya girecekler. Sorular yine müfredattan sorulacak. Sınav stresi yaşamayacaklar, yanlışlar doğruları götürmeyecek. Telafi mümkün olacak. Bu yazılı sınavları daha denetimli hale getiriyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda peyderpey, okullarımızda zaten yapılmakta olan bütün yazılı sınavları bu şekilde, kontrollü, güvenilir, objektif, çocuklarımızın, öğretmenlerimizin strese girmeden yapılan sınavlar haline getirmek istiyoruz.''
Ne yani çocuklar hiç gülmeyecekler mi
Ortaöğretim 8. sınıflarda zaten yapılmakta yazılı sınavlardan birer tanesini daha denetimli, daha kontrollü, güvenilir hale getireceklerini belirten Avcı, şöyle devam etti:
''Dolayısıyla son günlerde bazı basın yayın organlarında iddia edildiği, abartıldığı gibi, 'Yok 36 sınav icat edildi. 12 sınav olacak. Bir sınav kalktı ama yerine 12 tane hatta 36 tane sınav geldi' gibi iddialar konuyu bilmeyenlerin sözleridir. Özü budur, özü zaten yapılmakta olan yazılı sınavları denetimli, güvenli hale getiriyoruz. Böylece çocuklarımızı tek bir sınav stresinden kurtarmaya çalışıyoruz.''
Konuşması esnasında Ece Ayhan'dan bir dizenin aklına geldiğini belirten Avcı, ''Başı biraz yanlış anlaşılmaya müsait olduğu için başını değil, sadece sonunu okuyabilirim. Bu sefer de 'Ece Ayhan şiirinin yarısını sansür etti, hoca' derler diye düşünüyorum ama bu açıklamadan sonra demezler. Ece Ayhan dediği gibi 'Efendiler, ne yani çocuklar hiç gülmeyecekler mi?' Sistemin özü budur, çocuklarımızı ve velilerimizi rahatlatmak'' diye konuştu.
Çocuklara ''Lütfen bu yaptığımız düzenlemeyi büyüklerinize siz anlatın. Siz daha güzel anlatırsınız'' diye seslenen Avcı, yeni bir şeyin icat edilmediğini vurguladı.
Kontenjanlar dolana kadar kayıtlara devam
Bakan Avcı, sınavla öğrenci alan okullarda boş kalan kontenjanlar dolana kadar kayıtların devam edeceğini belirterek, kontenjanları doldurmak için kayıt sisteminin sürekli güncellendiğini kaydetti.
Türkiye genelinde değerlendirilecek
Bir gazetecinin yeni sistemle öğrencilerin sınav sonuçlarına göre sıralanıp sıralanmayacağını, bunun Türkiye genelinde yapılıp yapılmayacağını sorması üzerine Avcı, "Yerleştirme puanı esası olacak. Aldığınız notlar sonuçta yerleştirmede de esas teşkil edecek. Türkiye genelinde değerlendirilecek" diye konuştu.
Sistemin bir bütün olduğunu, yeni düzenlemenin öğretmen atamalarında ve öğretmen atamalarının kontenjanlarının belirlenmesinde de etkili olacağını anlatan Avcı, aynı gazetecinin illere yapılacak takviye yöntemlerine ilişkin bilgi istemesi üzerine şunları söyledi:
"8. sınıflarda 6 temel dersten okullarda zaten yapılmakta olan yazılılardan birer tanesini denetimli olarak yapmayı düşünüyoruz. Öğretmen branş atamalarını planlarken şunu özellikle, takviye derken onu kastediyorum, bu derslerin öğretmenlerini mümkün olduğu kadar eksik bırakmamaya çalışıyoruz. Özellikle bu ders öğretmenlerine daha çok kontenjan ayırıyoruz. Sadece branş bazında bu derslere öncelik tanımakla kalmıyoruz, aynı zamanda bu derslerin öğretmenlerinin eksik olduğu illere öncelik vermeye çalışıyoruz. Öyle illerimiz varki, diyelim orada matematik öğretmeninde ciddi bir açığımız var, bunu görüyoruz, o zaman alacağımız yeni matematik öğretmenlerimizi bu açığı olan illere doğru özellikle yönlendirmek istiyoruz. Dolayısıyla hem branş dağılımında hem illere dağılımda kontenjanları bu yeni uygulamayı da gözeterek yapmaya çalışıyoruz."
"Nihai hedefimiz okullarımızda yapılan tüm sınavları güvenli hale getirmek"
Uygulamanın ne zaman başlayacağının sorulması üzerine Avcı, şunları söyledi:
"Bu yıl 8. sınıflarda uygulanacak. Önümüzdeki yıldan itibaren bu 7. ve 6. sınıflara da. Aslında nihai hedefimizi okullarımızda yapılan tüm sınavları güvenli hale getirmek. Güvenli hale getirmek ne demek? Notlar pohpohlanmazsa her okulda çok objektif kriterlerle bu notlar, değerlendirmeler yapılırsa o zaman çocuklarımız mezuniyet notlarıyla tartılırlar, ortaöğretime geçişi sağlayabilirler. Ama şimdi bunu, çok büyük bir kitleden bahsediyoruz, bir anda bütün sınavlarımızı bu sistemde yapabilme şansımız yok. Peyderpey bunu zaman içerisinde 8. sınıfta, 7. sınıfta, 6. sınıfta bütün derslerde bu şekilde denetimli olarak yapmayı düşünüyoruz. Belki o zaman bütün öğretmenlerimiz kendi sınıflarında sınavlarına girecekler, zaten öyle yapıyorlar. Bunu ne zaman yapabiliriz? Çocuklarımızın hepsine tabletleri dağıttığımız zaman, FATİH Projesi ile bir entegre, birbirini destekleyen süreçler, FATİH Projesi ile öğretmenlerimizin hepsine ve tüm çocuklarımıza tabletleri dağıttığımız zaman biz merkezden sorularımızı göndereceğiz, tabletlerde sorular görülecek, anında çocuklarımız tabletlerin üzerinde hem de açık uçlu olarak cevaplarını verecek, sonra tabletler üzerinden aldığımız sonuçları yine kimin, cevaplarını okuduğu bir düzenleme içerisinde öğretmenlerimize ulaştıracağız ve notlar fevkalade güvenilir, objektif notlar halinde olacak. Bu en az üç yıllık bir süreci öngörüyor."
Din kültürü ve ahlak bilgisi dersini almayan öğrenciler
Merkezi değerlendirme kapsamındaki derslerden din kültürü ve ahlak bilgisi dersini almayacak öğrencilere yönelik yapılacak uygulamaya yönelik soru üzerine Avcı, "Çok az sayıda bazı azınlık okullarında öğrencilerimiz bu dersi almıyorlar. Onlar için sosyal bilgiler dersinden alternatif sorularla onu da düzenleyebiliriz" yanıtını verdi.
''Meslek okullarını en üst klasmana taşımaya çalışıyoruz''
Meslek okulları da en üst klasmana taşımaya çalıştıklarını belirten Avcı, ''Her biri kendi alanının şampiyonudur. Bunların arasında da lig farkı yoktur. Hepsi birinci lig takımıdır. Meslek liselerimiz de, Anadolu liselerimiz de bizim okullarımız. Hepsinde çok iyi okullar var. Bunları kendi içlerinde değerlendirmek gerekir'' dedi.
Önemli olanın öğretmen olduğunu vurgulayan Avcı, ''Bir öğretmen çok şeyi değiştirebilir. Adı çok iyi duyulmamış okullarda öyle öğretmenler var ki, öğrencileri başarıdan başarıya koşturuyorlar. Onun için okulların doğru, yanlış şöhretleri sizi yanıltmasın, öğretmenlerimize güvenin'' diye konuştu.
''Kontenjan açığı mümkün olduğu kadar kalmayacak''
Sınavla öğrenci alan okullardaki boş kontenjanlar konusuna değinen Avcı, ''Yerinden memnun olmayanlar da dahil olmak üzere, boş kontenjanların doldurulması için kayıtlar sürekli açık tutulacak. Kontenjanlar dolana kadar biz bu sistemi işleteceğiz. Dolayısıyla boş kontenjan konusunda endişe edilecek bir şey yok. Kontenjan açığı mümkün olduğu kadar kalmayacak. Kayıt sistemini sürekli güncelliyoruz'' diye konuştu