Akıllı telefon bağımlılığı, ciddi bir problem. Özellikle çocuklar ve gençler, okul çalışmalarından çok telefonlarına daha fazla ilgi gösteriyorlar. Bu eğitimlerini olumsuz etkiliyor. Bunun önüne geçmek için ülkeler peş peşe adım atıyor.
Son örnek Hollanda. Hükûmet okullarda cep telefonu, tablet ve akıllı saat kullanımını yasaklamaya hazırlanıyor.
Eğitim Bakanı Robbert Dijkgraaf “Her ne kadar cep telefonları hayatımızla iç içe geçmiş olsa da sınıfa ait değiller” dedi.
Düzenleme 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek. Ülkemizde de okullarda cep telefonu ve tablet kullanımına karşı tedbirler alınması gündemde...
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin “Öğretmenler ve veliler bu konudan yakınıyorlar. Dolayısıyla okulların tamamı için değil ama dersliklere sokulmasıyla ilgili bir tedbir alınmasının faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.
Bakan Tekin’in kurmaylarına ‘Bu konuda yapılması gereken ne varsa yapılsın. Dünyada örneklerine de bakarak bir çalışma hazırlansın’ talimatı verdiği öğrenildi. MEB’in tek paket içinde kapsayıcı bir hazırlığı sürüyor.
Eğitimciler tartışıyorKaratay Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hatice Yalçın “yasaklamak yerine sınır konulmalı” uyarısını yaptı.
Ortaokul ve lise dönemindeki gençlerin TikTok, Snapchat gibi uygulamaları çok sık kullandıklarını hatırlatan Yalçın, bu eğlenceli etkinliklerinin tamamen yasaklanmasının ciddi bir sıkıntı olabileceğini hatırlattı.
Yalçın “Yapay zekâ ya da bulut uygulamalarının yaygınlaştığı bu dönemde çocukların teknolojik yenilikleri takip edememeleri yoksunluk sendromlarına sebep olabilir. Telefon yasağı kararının uygulanış şeklinin okul idaresi, öğretmenler, veliler ve öğrencilere bırakılması iyi bir uygulama olabilir. Ortak kararla sınıflarda telefon tamamen yasaklanabilir ya da istisnai durumlarda veya dersin içeriğinin gerektirdiği ölçüde sınırlı şekilde ekran kullanımına izin verilebilir. Eğer bu cihazlar çocukların eğlenceli şekilde ve daha nitelikli öğrenmelerini sağlayacaksa sınır koyarak telefon kullanmaları sağlanmasında yarar var” dedi.
Teknolojiyi güvenli kullanmayı öğrenmenin altını çizen Yalçın “Çocukların internet ve sosyal medyanın tehlikelerinden nasıl kaçınacaklarını bilmeleri gerekir. Öğretmenler, derslerde öğrencilere teknolojiyi nasıl güvenli ve sorumlu bir şekilde kullanacaklarını gösterir. Öğrencilerin bu dersler sırasında kendi cihazlarına erişimleri varsa, bu iş daha kolay yapılabilir” ifadelerine yer verdi.
UNESCO'dan çağrı: YasaklansınBirleşmiş Milletler’in (BM) eğitim, bilim ve kültür ajansı UNESCO, yayınladığı raporda sınıftaki aksamalarla mücadele etmek, öğrenmeyi geliştirmek ve çocukları siber zorbalıktan korumaya yardımcı olmak için akıllı telefonların okullarda yasaklanmasını tavsiye etti.
Cep telefonunun aşırı kullanımının eğitim performansının düşmesiyle bağlantılı olduğuna dair kanıtlar bulunduğu ifade edilen raporda, dijital teknolojinin her zaman “insan merkezli” bir eğitim vizyonuna tabi olması ve asla öğretmenlerle yüz yüze etkileşimin yerini almaması gerektiği belirtildi.
Yusuf Tekin kimdir?Yusuf Tekin, 1970 tarihinde Erzurum'un Tortum ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Rize'de tamamlayan Tekin, 1994'te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nü bitirdi.
Mesleki kariyerine aynı yıl Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı'nda araştırma görevlisi olarak başlayan Tekin, siyaset ve sosyal bilimler alanında 1997'de yüksek lisansını, 2002'de doktorasını tamamladı.
Yusuf Tekin, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'ne öğretim üyesi olarak atandı. Aynı fakültede 2007'ye kadar yardımcı doçent olarak görev yapan Tekin, aynı yıl siyaset ve sosyal bilimler alanında doçent oldu.
2009 yılında Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Fakültesi'ne atanan Tekin, 2011 yılında Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı olarak atandı.
Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı görevine 2013'te başlayan Yusuf Tekin, 2015-2018 yılları arasında Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi mütevelli heyet başkanlığı yaptı.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişle beraber müsteşarlık makamının kaldırılması sonrasında yeniden öğretim üyeliğine dönen Tekin, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde profesör oldu.
Yusuf Tekin, 15 Eylül 2018'de Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörlüğü görevine başladı.
Tekin, rektörlük görevini yürütürken 4 Haziran 2023 tarihinde Millî Eğitim Bakanı olarak atandı.
Evli ve üç çocuk babası olan Tekin, iyi derecede İngilizce biliyor.
PROF. DR. MUSTAFA SABRİ KÜÇÜKAŞÇI VEFAT ETTİ
Kaynak: Türkiye Gazetesi