Koray Taşdemir-Neşat Gündoğdu
İbn-i Haldun Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Talha Köse, ABD’nin Suriye’den çekilmek istemesinin görüntü itibariyle Trump’ın kararı gibi göründüğünü söyledi. Köse, “Trump’ın zaten bu yönde bir eğilimi vardı. Pentagon ise “ABD’nin çekilmesi durumunda boşalan bölgeleri Rusya ve İran doldurur” şeklinde bir yaklaşımı vardı. Görülüyor ki Trump inisiyatif aldı. Bu kararın bir anda verildiği kanaatinde değilim” dedi. Ortadoğu siyasetine bakıldığında ABD’nin Türkiye gibi bir müttefiki kaybetme riski olduğunu dile getirerek “Onu bertaraf etmiş oldular. Bu kararla Türkiye’nin başka ittifaklara sürüklenmesinin de önünü kesmiş oldu. Trump açısından Suriye’nin stratejik bir önemi olduğunu da düşünmüyorum. Trump’ın bu kararından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmalarının ve ikili görüşmelerde söylediklerinin bir etkisi olabilir” diye konuştu.
ABD desteksiz YPG tutunamaz
“ABD’nin desteği olmadan YPG’nin orada uzun vadede kalması mümkün değil” diyen Köse, “Bölgenin genel yapısına bakıldığında zaten oradaki diğer aktörlerle de araları pek iyi değil. Orada kalabilmelerinin nedeni DEAŞ’la savaşmaları ve ABD’nin desteğiydi. Ortada ne DEAŞ ne de Amerika’nın desteği var. Bölgedeki yerel aktörlerin onlara itibar etmeleri de bundan sonra zor” dedi.
Köse, “Eğer YPG Suriye hattından 40-45 kilometre daha aşağıya iner veya varlığını ortadan kaldırırsa Türkiye müdahale etmek zorunda kalmayabilir. Bizim güvenliğimizi tehdit edecek bir nokradan çekildiklerinde Türkiye’nin daha rahat çalışabileceği bir ortam oluşabilir” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin operasyonu kolaylaşır
Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal İnat, ABD başkanının çekilme kararını bizzat kendisi verdiğine işaret ederek “Uygulanması için emir de vermiş gözüküyor ama ABD’de bu karara karşılık bazı siyasetçiler ve bürokratlardan özellikle güvenlik bürokrasisinden tepki var” diye konuştu. İnat, “Hatta ABD başkanından bu kararı geri almasını isteyen kimseler de söz konusu. ABD’de çekilmeye karşı olan kesimler etkili olursa Afganistan’a benzer bir şekilde ABD’nin Suriye’den çekilmemesi söz konusu olabilir” dedi. İnat, ABD’nin bu kararının Türkiye’nin operasyonunu kolaylaştıracağını dile getirerek, “Operasyon sırasında ABD’liler ile her zaman karşı karşıya gelmemiz söz konusu” Eğer çekilirlerse böyle bir risk ortadan kalkmış olur” şeklinde konuştu.
ABD’nin çekilmesi Türkiye’nin kararını etkilemez
İnat, “Operasyon ABD’yi hedef alan bir operasyon değil” diyerek “Bu operasyon “PKK/PYD’yi hedef alan bir operasyon. Onlar orada olduğu sürece Türkiye’nin operasyonu meşru hatta zorunludur. Türkiye’nin sınır ötesinde bir terör örgütünün varlığına müsaade etmesi söz konusu olamayacağından ABD’nin çekilmemesi ya da çekilmesinden bağımsız olarak Türkiye’nin bu operasyonu gerçekleştirmesi gerekiyor. Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları da bu yönde” diye konuştu.