Obama'nin en zor haftası

ABD Başkanı Obama, Suriye konusunda şüpheciliğini sürdüren Kongre ve Amerikan halkını ikna çabalarına devam ediyor. Obama dün 6 Amerikan televizyonuna açıklama yaptı. Obama televizyonlara verdiği röportajlarla Amerikan halkını oylama konusunda ikna etmeye çalışıyor. Öte yandan Kongre bu hafta suriye'ye müdahale konusunda tam oylamaya gidecek.

Suriye konusunda şüpheciliğini sürdüren Kongre ve Amerikan halkını ikna çabalarına devam eden ABD Başkanı Barack Obama, dün 6 Amerikan medya kuruluşuna röportaj verdi, bugün de Amerikalılara seslenip, bizzat Kongre'ye giderek destek arayacak. Kongre'nin Senato kanadı askeri güç kullanma tasarısını bu hafta oylamaya hazırlanırken, Temsilciler Meclisi kanadındaki belirsizlik ise sürüyor.

Müdahale için oylama bu hafta

Obama yönetiminin, Suriye'ye yönelik kapsamı ve süresi sınırlı askeri güç kullanma kararının ardından, savaş yorgunu olan ABD'nin sonu belirsiz yeni bir savaşa sürüklenmesinden korkan ve başka bir ülkeye müdahaleye olumsuz yaklaşan Amerikan halkı ile onların temsilcisi ABD Kongresi'ni ikna etme süreci kolay gitmiyor.

İran ve Kuzey Kore'ye mesaj

Yönetim geçen hafta açık ve kapalı oturumlarda Kongre üyelerine gerekçelerini anlattı ve ABD istihbarat birimlerinin kanıtlarını gösterdi. Yönetim, Kongre'yi "bunun yeni bir Irak Savaşı" ve "istihbarat birimlerinin kanıtlarının da Irak Savaşı'ndaki gibi kusurlu" olmadığına ikna etmeye çalışıyor. Yönetimin ikinci kozu ise ABD'nin dünyadaki liderliği ve güvenirliliğinin bu karara bağlı olduğu, üçüncü koz ise bunun sadece Esed'e değil, İran ve Kuzey Kore'ye de güçlü bir mesaj olacağı yönündeu2026

Obama ve ekibi haftayı lobi yapmakla geçirecek

Nitekim Obama, G20 zirvesinden döner dönmez hafta sonu bazı Kongre üyelerine ulaşmaya çalıştı. dün de 6 farklı Amerikan medya kuruluşuna röportaj verecek olan Obama, bugün da Amerikan halkına seslenecek ve Kongre'de Demokrat senatörlerle görüşecek.

Senato bu hafta oylayacak

Kongre'nin Senato kanadının Dış İlişkiler Komitesi geçen hafta Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey'i dinlemiş, ardından askeri eylem iznini 60+30 günle kısıtlayan ve Amerikan askerinin karaya ayak basmayacağını belirten ek maddelerle Obama'nın önerisini geçirmişti.

Temsilciler Meclisi belirsiz

Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadında ise Dış İlişkiler Komitesi geçen hafta Kerry, Hagel ve Dempsey'i dinlemesine rağmen, henüz Obama'nın önerisini oylamış değil. Ayrıca Silahlı Kuvvetler Komitesi'nin de konuyla ilgili ne zaman toplanacağı henüz belirsiz. Dolayısıyla özellikle meclis kanadındaki eğilimler, Kongre'nin bugün açılmasıyla belirginlik göstermeye başlayacak.

Önemli ölçüde kararsız var

AP'nin anketine göre, 435 üyeli Temsilciler Meclisi ile 100 üyeli Senato'nun yaklaşık yarısı hala kararsız. Washington Post'a göre ise şu aşamada Senato'da 50 senatör kararsız, 23'ü tasarıyı destekliyor, 27'si karşı. Gazeteye göre, 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nde 25 üye tasarıya olumlu bakarken, 227'si karşı, 181'i de kararsız.

Tasarının oylamasındaki pürüzler

Tasarının oylama aşamasında da bazı pürüzler bulunuyor. Kongre'nin işleyişine uygun olarak, tasarının iki kanatta da salt çoğunluk ile geçmesi gerekiyor. Ancak durumun karışıklığı nedeniyle Senato'da 3'te 2 oy çokluğu da aranabilir. Bu durumda ise tasarının geçmesi için 100 senatörden 60'ının "evet" demesi gerekiyor. Temsilciler Meclisi'nin de Senato'ya göre adım atması bekleniyor.