ABD Başkanı Barack Obama, El Kaide'nin Irak'ta son dönemde daha aktif hale geldiğini belirterek, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile "bu terör örgütünü geri püskürtmek için" birlikte nasıl çalışabilecekleri üzerinde konuştuklarını söyledi.
Beyaz Saray'da görüşen Obama ve Maliki, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
ABD askerlerinin Irak'tan çekileli 2 yıl olduğunu, ancak iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın çok güçlü olduğunu belirten Obama, "Gerek Amerikalı gerek Iraklı olsun, daha önce korkunç bir diktatör tarafından yönetilen bir ülkeye işleyen bir demokrasi getirmek için kaybedilen hayatları onurlandırıyoruz. Başbakan Maliki'nin, güçlü, müreffeh, kapsayıcı ve demokratik bir Irak'ı garanti ederek bu fedakarlığı onurlandırmaya olan bağlılığını takdir ediyoruz" dedi.
Obama, Maliki ile ekonomik, bölgesel ve güvenlik konularında geniş kapsamlı bir görüşme yaptıklarını belirtti.
Irak'ın petrol üretimi gibi alanlarda önemli ilerlemeler kaydettiğine ve diğer bazı reformları hayata geçirdiğine işaret eden Obama, "Buna rağmen malesef El Kaide hala aktif ve son dönemde daha da aktif hale geldi. Dolayısıyla, sadece Irak'ta faaliyet göstermeyen, aynı zamanda tüm bölgeye ve ABD'ye tehdit oluşturan bu terör örgütünü geri püskürtmek için birlikte nasıl çalışabileceğimiz hakkında epeyce konuştuk" dedi.
Obama, terörle mücadelede destek ve ortaklığı devam ettirmenin yanında, Maliki'nin Sünni, Şii ya da Kürt olsun Irak'taki herkesin hükümetlerinde söz sahibi olduklarını hissetmesini sağlamak için geçmişte yaptığı çalışmalardan memnuniyet duyduklarını vurguladı.
Bunun en önemli ifadelerinden birinin de gelecek yılki seçimler olacağını ifade eden Obama, insanların, aralarında görüş farklılıkları olduğunda bunları şiddet yoluyla değil siyasi ortamda dile getirebileceklerini anlamaları bakımından, Irak'ın bir seçim yasasını geçirmesi ve bu sürecin ileriye götürülmesi çağrısında bulunduğunu söyledi.
Obama ayrıca, Irak Başbakanı Maliki'nin son dönemde Kuveyt, Türkiye ve bazı Körfez ülkeleri dahil, komşularıyla daha güçlü ilişkiler tesis etme yolundaki çabalarını takdir ettiğini ve Irak'ın komşularıyla işbirliği halinde ve etkili şekilde birlikte çalışmasının sağlanması için gereken her türlü desteği vermeye duyduğu ilgiyi dile getirdiğini belirtti.
-"Suriye'de siyasi çözüm ikimizin de çıkarına"
Obama, Suriye'de bir siyasi çözüm için Suriye halkının kendi yaşamları hakkında kendi kararlarını vermelerine olanak tanıyan, aynı zamanda da sadece Suriyeiçerisindeki değil, tüm bölge insanlarını tehdit edici aşırılık yanlısı grupları yalnızlaştıran bir siyasi değişim yönünde çaba gösterilmesinin hem ABD'nin hem Irak'ın çıkarına olduğunu, bu noktada Maliki ile aynı görüşü paylaştıklarını kaydetti.
İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili meselenin de barışçıl biçimde çözümü yolunda gösterdikleri çabaları Maliki ile paylaştığını ifade eden Obama, İran'ın, uluslararası normlar ve kararlara uygun şekilde doğru yolu seçerek bu fırsatı değerlendirmesinin ne kadar önemli olduğunu da Maliki'ye vurguladığını söyledi.
Obama, "Umudum, bir çözüme varabileceğimiz yönünde. Ancak Başbakan'a (Maliki'ye), çok sayıda insanın zaten tehlikelerle yüz yüze olduğu bir bölgeye yenilerini (tehlikeleri) ilave edebilecek bir nükleer silah yarışını engellemede ne kadar ciddi olduğumuzu vurguladım" dedi.
ABD Başkanı Obama, Maliki ile görüşmeleri süresince ana temanın, ABD'nin Irak'ın güçlü ve etkili bir ortağı olmak istemesi olduğunu belirterek, "Kapsayıcı, demokratik ve müreffeh bir Irak'ı görmeye derinden bağlıyız. Başbakan'a (Maliki'ye) Irak için bu daha Umutlu geleceğin oluşturulmasına yardım etme adına yapabileceğimiz ne varsa bunun üzerinde çalışmak istediğimizi ilettim" diye konuştu.
-Maliki: "Çok olumlu, derin ve stratejik bir diyalog gerçekleştirdik"
Irak Başbakanı Maliki de Obama ile iyi bir görüşme yaptıklarını belirterek,Obama'nın tüm konuların üzerinde detaylı biçimde durduğunu söyledi. Maliki, "Çok olumlu, derin ve stratejik bir diyalog gerçekleştirdik" dedi.
ABD ile Irak arasında dostluk anlaşması ile stratejik çerçeve anlaşması bulunduğunu hatırlatan Maliki, bu anlaşmaların etkinleştirilmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Maliki, "Bu, ziyaretimizin ana amaçlarından biri. İkili ilişkilerimizi ve bu anlaşmaları geliştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.
İkili ilişkiler ve stratejik çerçeve anlaşmasını karşılıklı güvenlik ile ABD'nin sağladığı askeri yardımların ötesine taşımayı ve siyasi ve ekonomik düzeylerde çok katmanlı ilişkilere geçmek istediklerini dile getiren Maliki, ABD şirketlerinin Irak'ın yeniden inşası ve gelişmesine katılımlarını istedi.
Maliki, mesele terörizmin Ortadoğu'ya yeniden gelmesi olunca, Obama ile görüştükleri her konuda ortak vizyona, benzer pozisyon ve fikirlere sahip olduklarını dile getirerek, bu konudaki işbirliğinin detaylarını konuştuklarını belirtti. Maliki, "Irak ve bölge için istediğimiz, birlikte çalışabilmek" diyerek, Iraklıları her düzeyde, El Kaide ile mücadele etmesi yönünde seferber ettiklerini anlattı.
-"Ilımlı cephe yaratmayı amaçlıyoruz"
Bölgedeki tüm ülkelerle ilişkileri de geliştirdiklerini ve daha fazla geliştirme yönünde çalışmaya da devam ettiklerini ifade eden Maliki, şiddet, terörizm ve mezhepçilikle mücadele etmek için ılımlı bir cephe yaratmayı amaçladıklarını söyledi.
Irak'ın demokratik deneyimlerinin daha başlangıç halinde ve kırılgan olduğunun farkında olduklarına işaret eden Maliki, "Ancak, (demokrasi) çok güçlü biçimde doğdu ve bizim de onu geliştirmeye ve sağlamlaştırmaya devam etmemiz gerekiyor. Çünkü demokrasi çok önemli. Bunun yanında, seçimler gibi demokratik mekanizmaların olmasını ve seçimleri zamanında yapmayı istiyoruz. Hükümetin, bu konuda ve ulusal kimliği de geliştirmek gibi diğer meselelerde taahhüdü bulunuyor. Demokrasinin güçlü olmasına ihtiyaç var ve sadece demokrasi terörizme karşı mücadele etmemize imkan tanıdığı için onu güçlendireceğiz" diye konuştu.
Öte yandan, Suriye'de, diyalog yoluyla barışçıl çözümün bulunması noktasındaObama ile aynı görüşleri paylaştıklarını belirten Maliki, Cenevre-2 görüşmelerine güçlü destek verdiklerini kaydetti.
Maliki, İran konusunda da barışçıl bir çözüm bulunmasını istediklerini, bölgede nükleer savaştan kaçınılmasını umut ettiklerini söyledi. Maliki, "Aynı zamanda kimyasal silahların kullanılmasından da kaçınılmasını istiyoruz, çünkü biz ve Suriyeliler bu silahtan çok acı çekti" ifadesini kullandı.
KAYNAK: SONDAKİKA.COM