ABD Başkanı Donald Trump'ın, Beyaz Saray'da biraraya geldiği Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a 'terörizm ve uçuş güvenliğine ilişkin bazı gerçekleri paylaştığını' açıklamasının ardından gözler, bu istihbaratın kaynağına ve ne olduğuna çevrildi. ABD'li New York Times gazetesi, ABD'nin aralarında Türkiye'nin de olduğu sekiz ülkeden uçuşlara getirdiği kabin yasağının arkasındaki istihbaratın kaynağının İsrail olduğunu bildirdi. Habere göre İsrail, DEAŞ'ın dizüstü bilgisayarları kullanarak uçaklarda terör saldırısı gerçekleştireceği yönünde bir bilgiyi ABD'ye iletti. Trump'ın Ruslarla paylaştığı istihbarat bilgisinin de bu olduğu iddia edildi.
BEYAZ SARAY SESSİZ
İsrail'in Washington Büyükelçisi Ron Dermer, bir açıklama yaparak 'İsrail'in ABD'yle istihbarat paylaşımı ilişkisine güveninin tam olduğunu' belirtti ancak habere ilişkin yorum yapmadı. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer da haber hakkında yorumdan kaçındı. Günlük basın toplantısında gazetecilerden gelen 'Rusya'yla paylaşılan istihbaratın İsrail'den gelip gelmediği' yönündeki soruya "Bu konu hakkında açık ve net bir yorumda bulunamam" diyen Spicer, "İsrail'le ilişkilerimiz ve onlarla yürüttüğümüz bilgi paylaşımı için müteşekkiriz" ifadelerini kullanmakla yetindi.
TİCARİ SABOTAJ
Konuya ilişkin Al Jazeera'ya değerlendirmelerde bulunan CIA eski ajanı John Kiriakou, böylesi bir istihbarat bilgisinin İsrail'den gelmesine şüpheyle yaklaştığını söyledi. Kiriakou, "Bunu yapan Ürdün ya da Türk istihbaratı olsaydı daha mantıklı olacaktı, çünkü bu iki istihbarat kurumu da DEAŞ gibi gruplarla mücadele etmede çok daha eski bir geçmişe sahip. İsrail'in kendi çıkarları için Ortadoğulu hava yollarının işlerini bozma amacıyla her şeyi çarpıtmış olduğu ortaya çıkarsa şaşırmam" diye konuştu.