Alman Anayasa Mahkemesi, aşırı sağcı terör örgütü "Nasyonalsosyalist Yeraltı" (NSU) davasında yeteri sayıda yabancı gazetecinin yer alması gerektiği kararını verdi.
Anayasa Mahkemesi, Sabah gazetesinin Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nin basın mensupları için uyguladığı akreditasyon uygulamasına yaptığı itirazı değerlendirerek, uygulamanın anayasaya uygun olmadığına hükmetti. Mahkeme, kurbanları arasında çok sayıda Türkün de bulunduğu ırkçı terör örgütü NSU davasında yeterli sayıda yabancı gazetecilerin yer alması gerektiği kararına vardı.
Yabancı gazetecilere en az 3 ek kontenjan
Gazetecilere nasıl yer verileceği konusuna açıklık getirilmeyen kararda, öncelik prensibine veya kuraya göre, davayla ilgili yabancı gazetecilere en az 3 ek kontenjan ayrılabileceği ifade edildi.
Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi Başkanı'nın başka yöntemle de akreditasyon ve yer verme uygulaması yapabileceği belirtildi.
Bu arada, Almanya Başbakan Yardımcısı Philipp Rösler, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin kararının iyi bir sinyal olduğunu belirterek, Türk gazetecilerinin de NSU davasından haber yapabileceklerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
17 Nisan'da başlayacak olan davaya Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi başvuru sırasına göre medya kuruluşlarına yer vererek, Türk basın mensuplarına daimi yer vermemişti.
Münih mahkemesinin davayı takip edebilecek basın kuruluşları listesinde bazı yerel radyo ve tv'ler yer alırken, hem Türk basını hem de uluslararası basından temsilcilerin isimleri listeye alınmamıştı.
Anayasa mahkemesinin kararının ardından Münih Eyalet mahkemesinin davayı takip edecek basın kuruluşları arasına Türk ve yabancı basın mensuplarını dahil etmesi zorunlu hale geldi.