Nisa suresi faziletleri

Nisa suresi adını kadınlar anlamına gelen Nisa kelimesinden almıştır. Nisa suresinde kadınların toplumsal düzendeki yeri ve hukuki hakları anlatılmaktadır. 176 ayetten oluşan Nisa suresi Medine''de nazil olmuştur. Peki Nisa suresini okumanın faziletleri nelerdir? İşte Nisa suresi okumanın fazilet ve faydaları....

Nisa suresi adını kadınlar anlamına gelen Nisa kelimesinden almıştır. Nisa suresinde kadınların toplumsal düzendeki yeri ve hukuki hakları anlatılmaktadır. 176 ayetten oluşan Nisa suresi Medine'de nazil olmuştur. Peki Nisa suresini okumanın faziletleri nelerdir? İşte Nisa suresi okumanın fazilet ve faydaları....

Kuranı Kerim’in önemli süre ve ayetlerinden olan Nisa süresinin fazileti ve sırları derken, birinci kaynağımız Kuranı Kerimin kendisi ve Hz. Peygamberimizin hadisleri olması gerekir. Bu güzel surede genellik ile kadınlara dair konulardan bahsedildiği için bu sureye Nisa adı verilmiştir. Nisa Suresinin Faziletleri, Bir sureyi veye ayetleri okuyan kişilere manevi armağanlar verilir. Bu manevi armağanlara surelerin ve ayetlerin faziletleri denir. Birçok surenin ve ayetlerin faziletleri, hadisi şerifler ile ifade edilmiştir.

Çünkü Kur’anı kerim her türlü hastalıklara şifadır. Ashâb-ı Kiram’dan Ebû Hureyre (ra) bu mevzuda şu açıklamayı yapıyor:

“Hangi evde Kur’ân-ı Kerîm okunursa, orada bolluk ve bereket çoğalır. Şeytanlar uzaklaşır. Ve melekler oraya dolarlar.

Hangi evde Kur’ân okunmazsa o evde darlık, sıkıntı, huzursuzluk başgösterir. Rahmet melekleri oradan uzaklaşır ve şeytanlar orayı istilâ ederler.”

Kur’ân-ı kerîmin dördüncü sûresi. Nisâ sûresi, Medîne’de nâzil oldu (indi). Yüz yetmiş altı âyet-i kerîmedir. Nisâ, kadınlar demektir. Sûrede; toplum içinde kadınların hukûkî ve ictimâî yer ve değerlerinden bahsedildiği için, Sûret-ün-Nisâ denilmiştir. Sûrede; İslâmiyet’te âile, kadı n ve kadın hakları, müşrikler ve ehl-i kitâbın sapık inançları, savaş yüzünden babalarını kaybeden yetimlerle dulların hukûku ve mîrâs hükümleri bildirilmektedir. (İbn-i Abbâs, Râzî, Kurtubî)

NİSA SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR?

Nisa suresi, Uhud savaşının peşinden başlayarak hicri sekizinci seneye kadar uzanan bir zaman zarfında bölüm bölüm nâzil olmuştur. Sureyi oluşturan bölümlerin nüzûl tarihlerinin tesbit edilmesi zor olmakla birlikte, ele aldığı konular ve bunların dayandığı sebepler gözönünde bulundurularak belirgin olmamakla birlikte nüzûl seyrini takibetmek mümkündür. Örneğin, şehitlerin miraslarının varislerine dağıtılması ve yetimlerin haklarının korunması problemi, Uhud savaşında yetmiş müslümanın şehadetinin peşinden ortaya çıkmış olduğuna göre, bu konuda düzenlemelerde bulunan surenin başından yirmi sekizinci ayetine kadar olan bölümün bu dönemde nazil olduğu söylenebilir.

NİSA SÛRESİ’NİN FAZİLETİ VE YARARLARI

Nisâ sûresinin fazileti hakkında kaynaklarda bazı rivayetler yer almıştır. Hz. Peygamber’in kıldığı gece namazlarında bu sûreyi de okuduğu nakledilmiş (Müsned, VI, 119; Müslim, “Śalâtü’l-müsâfirîn”, 203; Ebû Dâvûd, “Śalât”, 152),

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Nisa suresindeki (31, 40, 48 ve 110.) ayetler Bana, dünyanın hepsinden daha sevgilidir.”

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Nisa suresini okursa, mirasına varis olan kimselere sadaka vermiş gibi olur; köle bir kişiyi satın alıp hürriyetine kavuşturmuş gibi sevap alır; Allah’ü Teala onu şirkten uzak tutar.”(Ebu Suud Efendi, Ebu Suud Tefsiri (İrşadü Aklis-Selim), 2/196)

Abdullah b. Mes‘ûd’a büyük günahların nelerden ibaret olduğu sorulduğunda bunlar Nisâ sûresinin başından 30. âyetine kadar yer alan yasaklar diye belirtilmiştir (İbrâhim Ali es-Seyyid Ali Îsâ, s. 217-218). İbn Abbas’ın, Nisâ sûresinin Allah’ın kullarına karşı merhametli, bağışlayıcı ve tövbeleri kabul edici olduğunu vurgulayan 26, 27, 28, 31, 40, 48, 64, 110. âyetlerinin bu ümmet için üzerine güneşin doğup battığı her şeyden daha hayırlı sayıldığını belirttiği nakledilir (Ebü’l-Fidâ İbn Kesîr, III, 332).

Bazı kaynaklarda Hz. Peygamber’e nisbet edilen, “Nisâ sûresini okuyan kimse miras almaya elverişli kadın ve erkek müminlerin hepsine sadaka vermiş gibi olur; ayrıca köle satın alıp âzat edenin sevabına nâil kılınır, şirk inancından uzak tutulur ve Allah’ın affa mazhar kılacağı kulları arasına alınır” şeklindeki rivayetin (Zemahşerî, II, 189; Beyzâvî, I, 406) uydurma olduğu belirtilmiştir (Ebü’l-Ferec İbnü’l-Cevzî, I, 239; Muhammed et-Trablusî, II, 715).

Nisa Suresinin Sırları Hakkında Rivayetler

1 – Akrabalar arasındaki anlaşmazlığı ortadan kaldırmak ve aile içinde dirlik, düzen ve muhabbet için okunur.

2 – Her kim Nisa suresini okursa, mirasına varis olan kimselere sadaka vermiş gibi olur; köle bir kişiyi satın alıp hürriyetine kavuşturmuş gibi sevap yazılır; Allah’ü Teala onu şirkten uzak tutar.

3 – Abdullah ibni Mesud (Radıyallahü Anh) dedi ki: “Her kim Nisa suresindeki şu iki ayeti (64 ve 110. ayeti kerimeler) okur sonra Allah’tan af dilerse elbette affedilir.”

4 – Yeni gelin olan bir kızın gittiği yerde sevilmesi ve itibar görmesi için şu reçete uygulanır: “Nisa Suresinin 174-175. Ayeti kerimleri, zağferan ve gülsuyundan oluşan karışımla bir kabın içine yazılır, içine su konduktan sonra bu sudan gelinin içmesi sağlanır.”