Ninova Bekçileri Musul kuşatmasında

Adını Ninova Bekçileri olarak değiştiren Türkiye'nin Başika'da eğittiği yerel güçler, Musul kuşatmasına katılıyor. Bağdat ile koordineli hareket edecek olan Nuceyfi kontrolündeki birlikler, iki koldan kente girecek.

Musul'un terör örgütü DEAŞ'tan temizlenmesi operasyonun 'kuşatma' ayağı fiilen başladı. Musul kentinin dün stratejik noktaları koalisyon uçakları tarafından bombalanırken, operasyon öncesi kent kuzey, güney ve doğu yönlerinden kuşatıldı. Bağdat'daki Irak ordusu güneyden, Türkiye'nin Başika kampında yetiştirdiği yerel Ninova Bekçileri güçleri doğudan, Barzani kuvvetlerinin ise kuzeyden hareketlendi. Irak Ordusu, güneyden, yüzlerce araçlık tank ve zırhlı araçla Musul Barajı'na ulaştı. 5 bin kadar ABD askerinin de destek verdiği Irak Ordusu'na, ayrıca Kanadalı, Alman, İtalyan ve Fransız askerleri de koalisyon uçaklarının teknik koordinasyonunu sağlayarak katılacak.

BAĞDAT'LA ANLAŞMA

Eski Musul Valisi ve Türkiye'nin Başika'da yetişirdiği ve 4 bin kişilik yerel milis gücün komutanı Esil Nuceyfi, Musul'u Irak ordusu ile birlikte kuşatacaklarını açıkladı. Haşdi Vatani olarak bilinen ve adını önceki gün "Ninova Bekçisi" olarak değiştiren yerel güçler, Iraklı bir generalin başında olduğu Musul Operasyonlar Komutanlığı bünyesinde yer alacak ve Nuceyfi ile birlikte koordine edilecek. Ninova bekçileri, Irak ordusu içinde yer alacak ama dağınık değil tek bir güç olarak iki bölgeden kente ilerleyecek. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani'yle bağlı peşmerge güçleri ise, Hemid Efendi komutasında Musul'un kuzey hattını kuşattı ve operasyon için beklemeye başladı.

FLAMALAR İNDİRİLDİ

Öte yandan, Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul Sorumlusu Said Memozini, "DEAŞ Musul'da kent merkezinde de hendek kazmaya başladı. Koalisyon uçaklarının örgüt hedeflerini vurmaması için hendekleri ham petrolle doldurup yakıyorlar" dedi. DEAŞ'ın çok sayıda militanını doğu bölgesine sevk ettiğini kaydeden Memozini, kent merkezindeki tüm binalardan flamaların indirildiği bilgisini aldıklarını söyledi.

Irak'ta fiili güvenli bölge

Türkiye, Suriye krizinde Halep'te yaşadığı gibi milyonlarca kişilik yeni bir göç dalgasına ve bölgenin etnik ile mezhepsel yapısının bozulmasına engel olmak için bölgedeki IKBY yönetimi ile koordineli olarak fiilen güvenli bölge oluşturdu.

SURİYE OLMAYACAK

Türkiye, son iki yılda Erbil Başkonsolosluğu, TİKA, Kızılay ve AFAD koordinasyonu ile Kerkük'te Yahyava kampı, Duhok'ta Şariye, Zaho, Derabun ve Bersive kamplarını Musul operasyonu sırasında beklenen ve muhtemelen 1 milyona ulaşması beklenen sivil göçünün yerine Irak'ta konuk edilmesini sağlamak için kullanacak. Suriye'deki iç savaş sırasında Türkiye sınırda güvenli bölgeyi gündemi getirmiş ancak ABD, AB ve BM bu öneriyi hayata geçirmemiş, Türkiye üç milyon mülteciyi ağırlamak zorunda kalırken milyonlarca Suriyeli de can güvenliğinden yoksun kalmış ve ülkelerinden ayrılmak zorunda kalmıştı.

ABD: BAŞİKA'YI BAĞDAT İSTEMİŞTİ

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, "Türk askerlerinin Başika'ya Irak hükümetinin daveti üzerine girdiğini kabul ettiklerini" söyledi. AA'nın haberine göre, "Başika'ya Irak hükümetinin daveti üzerine girdiklerini kabul ediyor musunuz?" sorusu üzerine bakanlık yetkilisi, "Evet, benim anladığım bu. Irak'ın Türkiye ve diğer komşularını DEAŞ'a karşı mücadele için sınırlarına çağırdığını biliyoruz" karşılığını verdi.