Türkiye’nin yakın geçmiş tarihine çarpıcı bir bakış sunan TRT ortak yapımı “Nefes - Yer Eksi İki” filminin galası İstanbul’da yapıldı. filmin galasına; İstanbul Valisi Davut Gül, TRT Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ziyad Varol, yapımcı Mustafa Cihat Durmuş, filmin oyuncularından Murat Yıldırım, İlker Aksum, Şahin Kendirci, Bestemsu Özdemir, Arda Anarat, Eren Hacısalihoğlu ve film ekibi katıldı.
1993 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin zorlu ve çetin şartlarında kesişen hikayeleri konu alan film hem senaryo hem teknik açıdan yüksek puan almaya aday. Filmde, Türk askerinin 90'lı yıllarda terörle mücadele ederken kısıtlı imkanlara sahip olduğu bir kez daha hatırlatılıyor. Telefon hatlarının sürekli kesildiği, keşif ve gözlem imkanlarının zayıf, karakolların ise tahkimat açısından yetersiz hatta terör örgütü PKK'ya karşı adeta açık hedef olduğu yıllarda askerin durumunu beyaz perdeye aktaran filmde çatışma sahnelerinin gerçekçiliği dikkat çekiyor.
Hakim tepelerin arasında kalan dönemin karakolları sadece çinko çatılarla korunuyor ve özellikle gece baskınların hava desteğinden yoksun kalıyor. Bu tür teknik detaylar da Nefes - Yer Eksi İki filminde başarılı bir şekilde yansıtılıyor.
BEYAZ TOROS'A KISA VE NET ELEŞTİRİAskeri detayların yanı sıra sosyolojik unsurlara dair detaylar da filmin başarılı olduğu alanlardan. Bölge halkının terör örgütü PKK tarafından uğradığı zulüm başarılı bir şekilde işleniyor. Aynı zamanda bir tarafta örgüte katılan akrabaları diğer tarafta Türkiye olan bölge halkının arada kalmışlığı da orantılı şekilde ele alınıyor. 90'lı yıllarda sıkça bahsedilen ve bölgede yaşayan insanların olumsuz cümlelerle bahsettiği 'Beyaz Toros' meselesi de filmde kendine yer buluyor. Beyaz Toros için küçük bir sahneye yer verilse de mesele net bir şekilde eleştiriliyor.
DEĞİŞİMİ SORGULATAN BİR FİLMOldukça akıcı bir film olan Nefes: Yer Eksi İki, ulusal güvenlik noktasında gelinen noktayı ve Güneydoğu'da 30 yıl içerisindeki değişimi izleyicilere etkileyici bir şekilde hatırlatıyor. Hakim tepelerin ortasında çinko çatılı karakollardan zirvelere taşınan kalekollara, gece desteği alamadığı için sabaha kadar çatışmak zorunda kalan Türk askerinden gece gündüz nokta atışı yapabilen hava araçlarına kadar pek çok kritik gelişmenin değeri film bittikten sonra ortaya çıkıyor. Öyle ki, bir dönem yurdun dört bir yanında ocaklara ateşler düşerken artık yurt içinde neredeyse hiçbir askerken acı haber gelmiyor. Filmde askerlerin diyalogları, o yılların acı haberlerini hüzünlü şekilde hatırlatıyor.
Güneydoğu'da vatandaşların adım başı kontrol noktalarından, korkulu seyahatlerden ve gece yasaklarından kurtulması, terör kol gezdiği dağlarda şimdilerde festivaller düzenlemesi de yine film sona erdikten sonra akıllara geliyor.
'DÖNEMİ YANSITAN PROJE'Gecede basın mensuplarına açıklama yapan TRT Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ziyad Varol da, Türkiye’nin terörle mücadele konununda geldiği noktaya değindi. Varol, şunları söyledi:
“Bugünlere belki geldiğimizde bu hadiseler birer eski durumları ifade ediyor olsa da hafıza-i beşer nisyan ile malul ama biz özellikle TRT olarak bu tarz yapımlarımızla hem şehitlerimizin hatırasını yâd etmek hem de terörle mücadelenin sadece teröristlerle mücadele etmek olmadığını, aynı zamanda bu noktada farkındalık oluşturmak gerektiğini TRT olarak, kamu yayıncısı olarak üzerimize düşen vazifeyi yerine getiriyoruz. Bu filmimiz 1993 yılındaki bir çok gerçek şahsiyetini, kahramanlarımızı yansıtan çok kıymetli güzel bir proje.”
TRT ortak yapımı “Nefes - Yer Eksi İki” filmi 15 Aralık’ta sinemalarda.