Ne zaman emekli olurum? Emeklilik yaşı hesapla

Belirli bir çalışma süresini tamamlayan kişiler emekli olmaya hak kazanırlar. Bu süre kanunlarda belirlenmiş olup herkes için eşit şekilde uygulanır. Ne zaman emekli olurum sorusunun yanıtına haberimizden ulaşabilirsiniz. İşte emeklilik yaşı hesaplama detayları..

Ne zaman emekli olurum sorusunun yanıtı, çalışma hayatına devam eden yüz binlerce vatandaş tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Çalışma hayatını bir kenara bırakıp artık emekliliğe ayrılmak isteyen vatandaşlar, emeklilik yaşı hesaplama ekranıyla birlikte kolayca emeklilik yaşlarını öğrenebiliyorlar. İşte ne zaman emekli olurum sorusunun yanıtı.

Sigortalı olarak çalışan kişiler belirli bir hizmet süresini ve yaşını doldurduktan sonra emekli olmaya hak kazanırlar. Türkiye'de emeklilik yaşı erkekler için 60, kadınlar için ise 58'dir. Tabi bu hizmet süresine ve sigorta giriş tarihine göre de değişkenlik gösterir. İşe yeni başlamış bir erkek çalışan 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM UYGULAMASINA GİRİŞ NASIL YAPILIR?

Ne Zaman Emekli Olurum Uygulamasına giriş yapabilmek için sayfada yer alan formu detaylı bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. Bu nedenle sigortalıların ilk olarak hizmet dökümü alması ve formdaki bilgileri doldurması kişi için yararlı olacaktır. Hizmet Dökümünüzü E-Devlet üzerinden alabilirsiniz. Sisteme girilen bilgiler ile hesaplama yapmasının ardından emeklilik yaşınız sayfada gözükecektir.

Emeklilik için sunulan bir diğer hizmet 'emekli maaşı sorgulama' işlemidir. Emekli maaşı sorgulama yapacak olan kişiler, emekli olduktan sonra bağlanacak emekli maaşının ne kadar olduğunu öğrenebilmektedir. Emekli maaşı sorgulama için SGK tarafından açılan özel sayfa size bu konuda yardımcı olacak ve kolay bir şekilde emekli maaşı sorgulama yaparak sonuca ulaşmanız sağlanacaktır.

Emekli maaşı nasıl hesaplanır?

Emekli maaşı tüm hizmet süreniz baz alınarak hesaplanır. Emeklilik şartlarını yerine getirdiğinizde sistem size belirli bir maaş tutarı belirler. Bu maaş tutarını emekli olduktan sonra almaya başlayabilirsiniz. E-Devlet üzerinden emekli maaşı hesaplama bölümü de yer alıyor. Gerekli bilgileri doldurarak ne kadar maaş alacağınızı da hesaplayabilirsiniz.

Hizmet süresi içerisinde tüm primlerin eksiksiz ödenmesi gerekiyor. Eğer hizmet süresinde eksiklik mevcut ise bu sürenin tamamlanması beklenir. Ayrıca hizmet süresi dolmuş ve yaş dolmamış ise bunun için de yaş beklenir. Tüm şartların yerine getirilmesi sonucu emekli olmaya hak kazanırsınız.

Emekliliğe hak kazandıktan sonra ilgili SGK kurumuna başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra ilgili hizmet süreniz hesaplanır. Herhangi bir sorun mevcut değilse emeklilik işleminiz sürece dahil edilir. Daha sonra işlemleriniz tamamlandıktan sonra ilk maaşınız sizin belirlediğiniz bankaya veya PTT şubesine ödenir.

Erken emeklilik şartları nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde sigortalı olarak çalışan tüm vatandaşların emekli olabilmesi için belirli miktarlarda prim ödemesi yapmak zorundadırlar. Erken emeklilikten önce normal emeklilik için prim ödeme işlemi dışında gerekli görülen yaş sınırını tamamlamış olmaları ve belirli bir süre hizmet süresi geçirmeleri yeterlidir. Bunlara bakıldığında erken emekli olmak için yine şartların oluşması gerekmektedir. Fakat yaş sınırına ulaşma şartı diğer tüm şartlar tamamlandığı taktirde aranmamaktadır.

Başvuruda bulunan kişilerin prim ödemelerinin tamamlamış olmaları ve hizmet sürelerinin eksiksiz olarak doldurmuş olmaları erken emeklilik için gereklidir. Vermiş olduğumuz şartları oluşturmuşsanız şayet erken emeklilik hakkı kazanmış durumdasınızdır. Erken emeklilik için kabul etmeniz gereken durum ise maaşınızdan erken emekli olacağınız için uygulanan maaş kesilmesidir. Bu durum şöyledir ki emekli olacak vatandaşlarımızın maaşlarından %5 oranında bir kesintiye uğramasıdır. 1999 yılından önce sigortalı olarak çalışmaya başlamış olmanız erken emeklilik için gereken şartlardandır. Son olarak da bahsettiğimiz gibi erken emeklilik için prim gün sayısı doldurulması gerekli bir durumdur.