NATO'dan S-400 tehdidi

Türkiye'nin Rusya'dan satın alacağı S-400 sistemi ABD ve NATO'yu ciddi anlamda rahatsız etti. NATO Türkiye'yi adeta tehdit ederken ABD'nin de Ankara ve Moskova arasındaki ödeme sistemini kilitlemeye çalıştığı iddia edildi.

KORAY TAŞDEMİR

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze sistemi satın alması, Batı bloğunu rahatsız etmeye devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin ardından NATO da Türkiye'yi adeta tehdit edercesine bir açıklama yaparak Türkiye'nin söz konusu alımı yapması durumunda bunun sonuçlarını olacağını dile getirdi. Türkiye'nin Batı dünyasının güdümünden çıkıp bağımsız karar verebilmesi karşısında gerçek yüzünü gösteren Batı dünyası, eskisi gibi kendi amaçları çerçevesinde kullanamadıkları Türkiye'yi çeşitli yaptırımlarla köşeye sıkıştırma gayreti içinde. Amerika Birleşik Devletleri'nin geçtiğimiz günlerde Türk vatandaşlarına yönelik vize krizinin temelinde de Türkiye'yi kendi dümensularına sokma gayretinin yer aldığı ifade edilmişti. Şimdiki iddiaya göre ise ABD, S-400 alımlarını engellemek için bazı Rus şirketleri yaptırım listesine dahil ederek Ankara ve Moskova arasındaki ödeme sistemini kilitlemek istiyor.

NATO tehdit mi ediyor?

NATO Askeri Komite Başkanı Petr Pavel, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının sonuçları olacağını söyleyerek "Ülkeler, karar almakta bağımsız olduğu gibi, aldıkları kararın sonuçlarıyla yüzleşmekte de bağımsızdır" ifadelerini kullandı. Pavel'in cümlelerindeki "ülkeler karar almakta bağımsızdır" sözleriyle Türkiye'nin S-400 alımları için 'kararımıza kimse karışamaz' yaklaşımına atıf yaptığı ifade edilirken, "sonuçlarıyla yüzleşmekte de bağımsızdır" sözleri ise Pavel'in NATO adına Türkiye'yi tehdit ettiği yorumlarına yol açtı.

ABD, S-400 alımlarını engelleme derdinde

NATO'nun yanında ABD de S-400'lerin alımlarını engellemek için olmadık yollara başvuruyor. Washinton'un, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemlerini almasını zorlaştırmak, mümkünse engellemek için Ankara-Moskova arasındaki ödeme sistemini kilitlemek niyetiyle Rus şirketleri yaptırım listesine aldığı iddia ediliyor. Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu, S-400 hava savunma sistemi için Moskova ile mutabakata varan Ankara'nın "ödeme sisteminin kilitlenmesi" sorunuyla karşı karşıya kaldığını söyledi. ABD'nin, Rusya'nın hassas bazı şirketlerini yaptırım listesine dahil etmesinin Amerikan ödeme sisteminin kullanılmasını önlediği gibi bu sistemi kullanan bir başka finansal kuruluş üzerinden işlem yapılmasını da frenlediğini iddia eden Müderrisoğlu, "Bir bakıma Türkiye'ye, "Bu silah sistemini almaktan vazgeç" mesajı verilmiş oluyor. "S 400'leri almaya kalkarsan ABD doları kullanamazsın, Amerikan bankacılık veya para transfer sistemine giremezsin, ABD ile iş yapan aracı kuruluşları dahi devreye sokamazsın" deniliyor." ifadelerini kullandı.