NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, uluslararası toplumun, Şam rejiminin yanlış anlayamayacağı bir mesaj vermesi gerektiğini söyledi.
Genel Sekreter Rasmussen, toplantı öncesinde basına yaptığı açıklamada, "Uluslararası toplum Şam rejiminin yanlış anlayamayacağı bir mesaj, tek ses olarak güçlü bir mesaj vermelidir" dedi.
Suriye'de yaşananlar için "gerçek bir trajedi" ifadesini kullanan Rasmussen, gelişmelerin bölgesel güvenlik ve istikrara tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Rasmussen, "Şam'daki rejim tek çıkış yolunun Suriye halkının meşru özlemlerinin gereğini yerine getirmek olduğunu ne kadar erken anlarsa o kadar iyi" diyerek, uluslararası toplumun bu doğrultuda Beşşar Esed rejimine çok net bir mesaj vermesi gerektiğine işaret etti.
Suriye'de durumun kötüleşmeye devam ettiğini görebildiklerini belirten Rasmussen, ''İttifak'ın güvenliğine muhtemel sonuçları da olabilecek bölgesel yan etkiler riskini gözardı edemeyiz" dedi.
Rasmussen, NATO'nun hızla Patriot sistemlerini konuşlandırarak Türkiye'ye destek verdiğini fakat ihtiyatlı olmaya devam edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Rasmussen, toplantıda Kuzey Kore'nin "provokatif eylemleri ve tehdit edici açıklamalarını" da tartışacaklarına değinerek, bölgesel ve uluslararası istikrar ve güvenliğe ciddi bir meydan okumada bulunan Pyongyang yönetimine uluslararası toplumun güçlü bir mesaj göndermesi gerektiğini kaydetti.
Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği NATO toplantısında, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un katılımıyla İttifak'ın Moskova'yla ilişkileri de görüşülecek.
Kuzey Kore'ye sert kınama
NATO dışişleri bakanları, Kuzey Kore'yi süren balistik füze ve nükleer silah programları ile tehditkar açıklamaları nedeniyle en sert şekilde kınadı.
Dışişleri bakanlarının ortak açıklamasında, Kuzey Kore'nin provokatif eylemlerinin BM Güvenlik Konseyi kararlarını doğrudan ihlal ve bölgesel istikrara, uluslararası barış ve güvenliğe ciddi tehdit anlamına geldiği belirtildi.
Ortak açıklamada, Kore yarımadasında kalıcı barışa ve bölgenin nükleer silahlardan arındırılması hedefine bağlılık teyit edilerek, Pyongyang yönetimi yeni provokasyonlardan kaçınması konusunda uyarıldı.
Açıklamada, Kuzey Kore'den uluslararası yükümlülüklerine bağlı kalması, nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın denetimine geri dönmesi, tüm nükleer silahlarını, nükleer ve balistik füze programlarını tamamen, geri dönülemez ve ispatlanabilir şekilde terk etmesi istendi.