NATO zirvesinin sonuç bildirgesi yayımlandı!

Washington'da gerçekleştirilen NATO zirvesinin sonuç bildirgesinde Türkiye'nin öncelik verdiği birçok konunun yer aldığı gözlemlendi.

Haber: Yunus Akseki

Washington'daki NATO toplantısında yapılan açıklamaya göre, 2026 yılında düzenlenecek NATO Zirvesi'nin Türkiye'de gerçekleştirileceği duyuruldu. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, toplantıda Türkiye'yi ilgilendiren konulardan 10 farklı başlığın öne çıktığı bildirildi.

NATO, 2025 yılında Hollanda'da düzenlenecek zirveden sonra bir sonraki toplantının Türkiye'de gerçekleştirileceğini duyurdu. Türkiye'yi yakından ilgilendiren terörle mücadele konusunda ise NATO'nun stratejisini belirleyen belgenin güncellenmesi önemli bir adım olarak kayda geçti.

NATO'nun Sonuç Bildirgesi'nde, terörizmle mücadele, örgütün karşı karşıya olduğu ikinci büyük tehdit olarak vurgulandı. Ayrıca, geçen sene Vilnius Zirvesi'nde müttefikler arasında yaptırım uygulama konusundaki kararın, bu yılki Washington Zirvesi'nde yeniden onaylandığı bildirildi.

NATO'nun son zirvesinde, balistik füze savunması konusundaki artan tehditler vurgulanarak, tüm NATO müttefiklerinin tam koruma kapsamına alınması taahhüdü yeniden onaylandı. Bu karar, Türkiye için özellikle önemli bir husus olarak öne çıktı.

Diğer bir önemli konu ise NATO-AB ilişkileri bağlamında, Türkiye'nin tercih ettiği politikayı yansıtan ve tarihsel müktesebata dayanan işbirliğinin sürdürülmesine yönelik kararlar alındı.

Ayrıca, Türkiye'nin NATO'nun tek güvenlik şemsiyesi olarak gördüğü bakış açısını destekleyen bazı ülkelerin, NATO dışında geliştirdikleri müşterek projelerin NATO'nun savunma planlama sürecine uygun olarak yapılmaları kararlaştırıldı.

Türkiye'nin yüzde 2 hedefine ulaşması takdirle karşılandı

NATO'nun son zirvesinde, Türkiye'nin savunma harcamalarının gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 2'sine yükseldiği açıklandı. Bu gelişme, Türkiye'nin savunma kabiliyetini güçlendirme çabalarının bir göstergesi olarak değerlendirildi ve NATO tarafından olumlu karşılandı.

Ayrıca, Türkiye'nin Vilnius Zirvesi'nde kabul ettiği NATO'nun savunma sanayisi kapasitesini artırma planını tekrarladığı ve yeni destek taahhüdünde bulunduğu bildirildi.

Montrö Sözleşmesi'ne atıf yapıldı

Ukrayna-Rusya ihtilafı çerçevesinde Türkiye'nin, Montrö Sözleşmesi'ni uygulaması ile Karadeniz Tahıl Anlaşması ve taraflar arasındaki arabuluculuk girişimleri, dünya genelinde sıkça gündem olmuştu. Sonuç Bildirgesi'nde, Montrö Sözleşmesi'ne doğrudan atıfta bulunulan Washington Zirvesi'nde müttefikler, Ukrayna'ya yönelik parasal olmayan katkıların da NATO tarafından tanınmasını kararlaştırdı.

Zirvede aynı zamanda Ukrayna'ya eğitim desteği sağlanması ve uzun dönemli bir güvenlik yardım paketi hazırlanması karara bağlandı.

Washington Zirvesi'nde bir de NATO-Ukrayna Müşterek Analiz Talim ve Eğitim Öğretim Merkezi kurulması kararlaştırıldı. Söz konusu merkezin, müttefiklerin Ukrayna'ya desteğini koordine etmesi konusunda mutabık kalındı.