Haber: Fırat İpek
İstanbul Gayrettepe bulunan Türk Telekom Genel Müdürlük binasında ekonomi gazetecileriyle buluşan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, yıl sonu finansal sonuçları ve 11 ili etkileyen deprem felaketiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Önal, “Türk Telekom olarak, afetin ilk anından itibaren iletişimi tesis etmek, çalışanlarımızın güvenliğini sağlamak, kurtarma ve hasar giderme çalışmalarına elimizden gelen her türlü desteği vermek için tüm kaynaklarımızı seferber ettik” dedi.
Santrallerimize koşan arkadaşlarımız olduTürk Telekom’un Türkiye’nin tüm ilçelerinde olduğunu söyleyen Önal, “Deprem bölgesinde 3 bin 500 afetzede çalışanımız var. Buna rağmen depremin ilk anında iletişimin sağlanması için santrallerimize koşan arkadaşlarımız oldu. Fakat ülkemizin çeşitli bölgelerindeki 1400 arkadaşımızı bölgeye sevk ettik. 900’den fazla jeneratörü bölgeye gönderdik. Mobil baz istasyonlarını fiber altyapıya bağladık. Tüm operatörlerin yakıt ikmalini sağlamak adına tankerler aldık” diye konuştu.
70 çadır kentten 56’sında fiber altyapı var“Bölgede iletişimin devamlılığına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyen Önal, “AFAD koordinasyonu ile kurulan çadır kentlerde ve konteyner kentlerde altyapımız üzerinden WiFi sunuyoruz. Bölgedeki WiFi hizmetimiz ile afetzede vatandaşlarımızın eğitimden sağlığa kadar pek çok ihtiyacını karşılamasına imkân sağlıyoruz. 11 ilde kurulan 70 çadır kentten 56’sında, 47 konteyner kentten ise 8’inde fiber altyapı kurulumlarını tamamladık” ifadesini kullandı.
Kontrollü tatbikat yapacağızAfet durumlarında yeniden gündeme gelen ‘Ulusal dolaşım (National Roaming’ ile ilgili soruya da cevap veren Önal, “Afet zamanında national roaming yapmak konusunda hiçbir tereddüdümüz yok. Konunun teknik boyutları ve riskleri var. Bunları afetten önce konuştuk ve gözlemledik. Bu konuya tüm operatörler olarak önümüzdeki dönemde daha yakından eğileceğiz, çok daha büyük bölgelerde kontrollü tatbikatlar yapma planınız var” değerlendirmesinde bulundu.
Tüm operatörler İstanbul için bir araya geldik“Olası bir İstanbul depreminde iletişimi ayakta tutmak için Bakanlık düzeyinde tüm operatörler bir araya geliyoruz” diyen Önal şöyle konuştu: “Afet zamanları, tek başına bir operatörün altından kalkacağı bir süreç değil. Öncelikle riskli binaların tespit edilip, varsa orada baz istasyonu daha sağlam binalara taşınmalı. Çünkü mobil baz istasyonları sabit baz istasyonları kapasitesine ulaşamıyor. Yerel yönetimlerin de meseleye dahil olup, bize kolaylık sağlaması gerekiyor.”
19 milyar TL’lik yatırım planlanıyor
Türk Telekom’un fiber ağı, 2022’nin sonunda 403 bin kilometreye ulaştı. Şirketin fiber ağı 2022 yıl sonunda 31,4 milyon haneyi kapsıyor. Toplam fiber abone sayısı da 2022 yıl sonunda 11,5 milyona ulaştı. Türk Telekom’un sabit internette 500 bin ve mobilde ise 1,5 milyon net abone kazanımı dahil olmak üzere net abone kazanımı 1 milyon oldu. Toplam 52,8 milyon aboneye sahip olan Türk Telekom yıl sonuna kadar 17 milyar – 19 milyar TL’lik yatırım planlıyor.