Nasreddin Hoca'nın Maya Çaldığı Göl Kurudu

Afyonkarahisar ile Konya sınırları içerisinde kalan, bir zamanlar kayık ve teknelerle gezilebilen Akşehir Gölü kurudu.

AFYONKARAHİSAR - Ali Kemal Akan/Sinan Kutlar

Afyonkarahisar ile Konya'nın sınırları içerisinde kalan ve Nasreddin Hoca'nın maya çalmasıyla ünlenen, bir zamanlar kayık ve teknelerle girilebilen Akşehir Gölü'nün, bulunduğu alanda, kuraklık nedeniyle bir yerden bir yere yürüyerek geçilebiliyor.

Yaklaşık 50 yıl önce yapılan ölçümlerde yer yer 12 metre derinliğe ve 355 kilometrekare alana sahip olduğu belirlenen gölde şimdi kuraklıkla yüz yüze kaldı.

Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde esnaflık yapan ve gölün etkin döneminde balıkçılıkla uğraşan Mustafa Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gölün bir zamanlar 8 metreden 12 metreye kadar derinliklere sahip olduğunu çok sayıda balık çeşidinin bulunduğunu anlattı.

Gölde su kalmadığını ifade eden Kurt, şöyle konuştu:

"Gölün kurumasındaki sebeplerin başında, etraftan gelen derelerin önünün kesilmesi, göletlerin yapılması, her ilin kendi suyuna bir şekilde sahip çıkmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Tabii bunda yağışların da az olması etkili oldu. Akşehir Gölü, su kaynaklarından beslenemiyor. 50 yıl önce gölün su seviyesinin yer yer 8-12 metre arasındaydı. Şu anda tamamen kurumuş durumda. Şimdi ise yürüyerek buralarda gezebiliyoruz."