Ezgi ÇelikAnkara
Boşanmış İnsanlar ve Aile Platformu (BİA) Kurucusu İlknur Birsel Büyükakça, süresiz nafaka tartışmalarına ilişkin Milat’a açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin 33 yıldır kanayan yarası olan, 1988 ürünü süresiz yoksulluk nafakası sorununun halen devam ettiğini belirten Büyükakça, “Adalet Bakanı Abdülhamit Gül defalarca nafakanın süresiz olmasının adil olmadığını söylerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan 2. yargı paketinde bu sorunun çözüleceğini açıklamıştı. Adil ve ‘süreli’ yasanın TBMM genel kuruluna gelmesini bekliyoruz. Yasa ötelendikçe umutsuzluk artıyor. Bunu fırsat bilen birileri sürekli olarak mağdur kitleye umutsuzluk ve güvensizlik aşılıyor” diye konuştu.
“Kamuoyunu yanıltıyorlar”
Süresiz nafakaya ilişkin yeni bir düzenlemenin gündeme geldiği günden beri bazı kadın STK’larının sürekli olarak 33 yıllık sorunu yok gibi göstermeye çalıştığını vurgulayan Büyükakça, “Yaşanan dramlar ortada. 20-30 yıldır nafaka ödeyen mağdurlar var. Üstelik sürekli nafaka arttırma davaları, icra, davaları, hapis cezaları var” dedi.
Süresiz nafakaya destek veren Mor Çatı kurucusu Canan Arın’ı eleştiren Büyükakça, “Ne zaman yargı paketi gelecek olsa, ‘medeni kanunuma dokunma’ yaygarası kopartılıyor. 80’li yıllarda CEDAW Sözleşmesi sonucu yapılan değişikliklerle aileyi hedef alan medeni kanuna sahip çıkıyorlar. Kamuoyunu yanıltıyorlar. ‘Nafaka hakkına dokunma’ diyorlar. Şu an az sayıda olan süresiz nafaka mahkumu kadın sayısı ileride arttığında yaygara koparan STK’lar bu kadınların hakkı adına ne diyecekler? Biz hiçbir zaman nafaka kaldırılsın demedik. Hakkaniyetli, süre sınırlı nafaka istedik. Mağdurlar artık cinnet noktasında. İkinci evlilikler de çökme noktasında. Erkekler evlilikten soğudu. Kadınlar kayıtsız çalışıyor. Nikâhsız yaşam artıyor. Temel yapı taşımız aile çöküyor” ifadelerini kullandı.
“Algı operasyonlarına fırsat verilmemeli”
“Mesele kadın veya erkek değil, asıl mesele yasadaki süresiz ibaresidir” diyen Büyükakça, “Yasa ötelendikçe umutsuzluk artıyor. Bunu fırsat bilen birileri sürekli olarak mağdur kitleye umutsuzluk ve güvensizlik aşılıyor. Sosyal medyada algı operasyonları yapılıyor. Hükümet bunlara fırsat vermemeli, bu algıları kırmalı, verilen sözler tutulmalıdır. Bia Platformu olarak Sayın Cumhurbaşkanımızdan Adalet Bakanlığının yıllardır çalıştığı kriterli süreli nafaka yasasının çıkabilmesi için son sözü söylemesini talep ediyoruz. Aile ve toplum düzenini bozan, insana, aileye bitmeyen işkenceye dönüşen, her türlü suiistimale açık, 33 yıllık enkazı kaldıracağını umut ediyoruz” açıklamalarında bulundu.