Myanmar'da insanlık suçu işleniyor

Hasene International Derneği tarafından Almanya'nın Köln şehrinde düzenlenen "Rohingya Krizi ve Çözüm" başlıklı konferans düzenlendi.

SERDAR ARSEVEN - KÖLN

Rohingya Krizi ve Çözüm Yolları Konferansı'na dünyanın farklı kesimlerinden; diplomatlar, uluslararası kuruluşların yetkilileri, insan hakları grupları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Rohingya kuruluşları liderleri ve medyayı temsilen yaklaşık 500 kişi katıldı. 15 bilim adamı ve aktivist, Rohingya krizi ile ilgili görüşlerini ve çözüm önerilerini paylaştı.

İnsanlIk suçu işlendi

Konferana katılan konuşmacılar, Myanmar'daki yerli Rohingya azınlığa yönelik, soykırım yapıldığını ve Rohingya Müslümanlarına karşı insanlığa karşı etnik katliam yapıldığına vurgu yaptı. Bu suçların luslararası Adalet Divanı tarafından kovuşturulan suçlar olduğu belirtelerek, BM'nin bu konuda ciddi manada adımlar atması istendi.

Derhal zulmü durdurun

Katılımcılar, "Myanmar hüku00fbmetini, Rohingya halkına karşı kabul edilemez olan tutumunu derhal değiştirmeye ve onlara karşı işlenen her türlü insan hakkı ihlallerini durdurmak için mümkün olan tüm önlemleri herhangi bir gecikme olmaksızın almaya çağırıyoruz" çağrısında bulundu.

Türkiye ve Bangladeş

Rohingya halkını kucaklayan Bangladeş hükümetine ve Rohingya Müslümanlarına her türlü yardımı esirgemeyen Türkiye hükümetine de uluslararası kuruluşların yardım etmesi gerektiği belirtildi.

Hasene İnternational Derneği tarafından Köln'de düzenlenen konferansa katılım bir hayli fazlaydı. Konferansı Türkiye medyasından Milat Genel Yayın Koordinatörü Serdar Arseven de takip etti.

BM ekibi Mayanmar'da

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi ülkelerin büyükelçilerinden oluşan bir heyet, Arakan eyaletinde yaşanan insani krizi yerinde incelemek üzere Myanmar'ı ziyaret etti. BMGK Başkanı, Peru'nun BM Büyükelçisi Gustavo Meza-Cuadra önderliğindeki 15 kişilik heyet Bangladeş'e yaptıkları ziyaretin ardından Myanmar'a geçerek başkent Naypidav'da Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii ve Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ile görüştü.