Muşmula neye iyi gelir? İşte muşmulanın inanılmaz faydaları

Karadeniz bölgesinin popüler meyvelerinden muşmula her derde deva. Adeta şifa deposu olan muşmulanın faydalarını derledik. Peki muşmula hangi hastalıklara iyi gelir? Muşmulanın faydaları nelerdir? İşte muşmulanın inanılmaz faydaları...

Karadeniz bölgesinin popüler meyvelerinden muşmula her derde deva. Adeta şifa deposu olan muşmulanın faydalarını derledik. Peki muşmula hangi hastalıklara iyi gelir? Muşmulanın faydaları nelerdir? İşte muşmulanın inanılmaz faydaları...

MUŞMULANIN FAYDALARI

Muşmulanın insan sağlığı açısından faydalarından bazıları şunlardır:

* Muşmula A ve C vitaminlerine sahiptir. Muşmulada bulunan fenoller ve flavonoidler antioksidan özelliklere sahiptir. Bu maddeler serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırır, bu da oksidatif ajan hücrelerini ortadan kaldırır. Muşmuladaki antioksidan özellikler, kanser, katarakt, diyabet gibi dejeneratif değişiklikler riskini azaltır. Ayrıca, meyveler beyin hücrelerini hafıza kaybından ve diğer nörolojik hastalıklardan korur.

* Muşmula antioksidan bakımından zengin bir meyvedir. Bu madde, DNA’ya ve hücrelerin parçalarına zarar veren serbest radikallerin etkisinden koruyarak hücre dokusunu onarmaya yardımcı olur. Antioksidanlar ayrıca yaşlanmayı yavaşlatma ve kalp problemlerinin başlamasını önleme yeteneğine sahiptir.

* Muşmuladaki diyet lifi veya çözünür lif önemli bir rol oynar, çünkü kabızlığı ve sıvı tutulumunu önleyen doğal bir müshildir. Bu bileşik bağırsak geçiş süresini azaltır ve dışkılama sürecini hızlandırır.

* Muşmulanın parçası olan diğer bileşenler esansiyel yağ asitleridir. Bazıları sağlığa zararlıdır, ancak bazıları birden fazla fayda sağlar. Farklı çalışmalar, muşmulada bulunan linoleik asidin, özellikle meme, deri, karaciğer ve kolon gibi kanser oluşumunu ve gelişimini engelleyebileceğini göstermiştir.

* Muşmulanın bileşiminde karbonhidratlar da bulunur, aslında 100 gram muşmulanın, %25’inin karbonhidrat olduğu tahmin edilir. Karbonhidrat doğrudan hücrelere, dokulara, organlara ve kaslara giden glikoza dönüşerek vücuda enerji sağlar.

* Muşmulada bulunan bir başka element bakırdır. Bu mineral, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu teşvik eder, kan damarlarının ve sinirlerin düzgün çalışmasına ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye, ayrıca vücudun demiri emmesine yardımcı olur.

* Muşmulanın yüksek moleküler su içeriği, vücudun hidrasyonunu ve detoksifikasyonunu uyarır, böylece vücuttaki toksinleri doğal olarak ortadan kaldırır.

* Muşmula, sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleyen doğal bir antioksidan görevi gören askorbik asit açısından da zengindir. Askorbik asit demir emilimini uyarır, soğuk algınlığı ve diğer rahatsızlıklarla mücadelede oldukça etkilidir.