Bangladeş'te Cemaati İslami liderlerinden 63 yaşındaki Mir Kasım Ali hakkındaki idam kararını onamasından sonra dün akşam saatlerinde idam edildi.Mahkeme, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasındaki bazı olaylardan sorumlu tutulan Mir Kasım Ali hakkındaki idam kararının temyizini reddetmişti. İç hukuk yolları tükenen davada Ali'nin, yasalara göre af kararı için devlet başkanına başvuru hakkı bulunuyordu. Ancak Ali'nin avukatları, özür dilemeyi reddettiğini söyledi.Dünyayı ayağa kaldıran idam: Abdülkadir MollaBangladeş'te, Cemaat-i İslami örgütünün liderlerinden Abdülkadir Molla da Aralık 2013'te idam edilmişti.Abdülkadir Molla, Bangladeş'in 1971'deki Bağımsızlık Savaşı döneminde 'insanlığa karşı suç' işlemekle suçlanıyordu. Molla'nın idamına başta Türkiye olmak üzere İslam ülkeleri tepki göstermiş, haftalarca gösteriler düzenlenmişti. BM, idamları kınayarak, Bangladeş'e idamlardan dolayı endişe duyduğunu belirtmişti.Erdoğan Bangladeş'i aradıDönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'yı arayarak, idam cezasının infazının engellenmesini istemiş, "Molla'nın idamının ülkede yeni yara ve sorunlara yol açabileceğine"dikkat çekmişti.
Yalnız Allah'tan af dilerim. Başbakan bana can verecek değildir. Onun gibi münafık zihniyetli birinden af dilemem.
Kamuruzzaman Nisan 2015'te idam edildiBangladeş'te, Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Kameruzzaman'a, ülkenin 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında savaş suçu işlediği gerekçesiyle verilen idam cezası infaz edildi.Özür dilemediği için idam edildi"Yalnız Allah'tan af dilerim. Başbakan Hasina bana can verecek değildir. Onun gibi münafık zihniyetli birinden af dilemem. Hayalim Bangladeş'te İslam'ın hakimiyetidir. Ben belki göremem ama genç nesil hayalimi gerçekleştirecek inşallah. Sizler üzülmeyin, ağlamayın, inşallah cennette görüşeceğiz."Rahman Nizami Mayıs 2016'da idam edildiBangladeş'te ülkenin en büyük İslamcı partisi Cemaat-i İslami'nin lideri Rahman Nizami de geçtiğimiz Mayıs ayında idam edildi.Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasındaki bazı olaylardan sorumlu tutulan Nizami hakkındaki idam kararını bir kez daha onamıştı. Dört yargıçtan oluşan mahkeme heyetine başkanlık eden Surendra Kumar Sinha, mevcut hükümet tarafından kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılan Nizami'nin kararın yeniden gözden geçirilmesi için yaptığı başvurunun reddedildiğini açıklamıştı.Haksız idam gerekçeleriİngilizler, 1887 yılında sömürge olarak kullandıkları, Hindistan'dan ayrılırken, geriye üçe bölünmüş bir ülke bıraktılar: Hindistan, Pakistan ve Bangladeş. Bangladeş'in ayrılma sürecinde, birliği savunarak bölünmeye karşı çıkan Müslüman liderler bir araya gelerek, Cemaati İslami'yi kurdular.
1971 yılında batının desteklediği ayrılıkçı hareket Pakistan'dan ayrılıp bağımsız Bangladeş kurmak için iç savaş çıkarttığında Cemaati İslami üyeleriyle birlikte dönemin İslam alimleri ayrılmaya karşı durmuşlardı. O dönemin gazete ve dergilerinde yayınlanan meşhur sloganlarda Müslümanlar, "daha çok birlik olmak yerine niye daha ufak parçalara bölünüyoruz" diye sloganlarla ayrılmaya karşı net tavır sergilemişlerdi.Şuan yönetimde olan laik-Hindu rejimi, Cemaati İslami liderlerini, o dönemde yürüttükleri faaliyetleri gerekçe göstererek idam ediyorlar. 2013 Aralık ayında idam edilen Abdulkadir Molla ve yine idam edilen Muhammed Kameruzzaman da ayrılıkçı iç savaş sırasında birleşmeyi telkin ettikleri için savaş suçu işlemekle suçlanıyorlar ve bu sebeple asılıyorlar.