Mursi: Baltacılara taviz yok

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, 'Kesinlikle barışçıl gösteri yapanla 'baltacı'ları birbirinden ayırmak gerekir. Gösterilerinizi sesinizi duyurmak ve bizi daha iyiye sevk etmek için yapın, kaos çıkmasına izin vermeyin' dedi.

MISIR Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, göreve gelişinin 1. yıl dönümü olan 30 Haziran'da düzenlenmesi planlanan protesto gösterileri öncesi halka seslendi.

Konuşmasına, ''Rabbim göğsüme genişlik ver. İşimi bana kolaylaştır. Dilimdeki bağı çöz ki sözümü iyi anlasınlar'' ayetiyle başlayan Mursi, ülkenin içinden geçtiği zor dönemi ve bir yıl içinde yapılan icraatları anlatarak, demokrasi ve eşitlik vurgusu yaptı.

''Devrim şehitleri''ni selamlayan Mursi, Tahrir Meydanı'nda zor zamanlarda sorumluluk almasının üzerinden 1 yıl geçtiğini hatırlatarak, Başkan kimliğinden önce bir vatandaş olarak halkın önüne çıktığını söyledi.

Şeffaf ve açık bir konuşma yapacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Mursi, onlarca yıldır baskıcı, zalim ve yolsuzluklarla anılan hükümeti nasıl değiştirebileceklerinin hayalini kurduklarını, hep beraber, yekvücut olarak, zulmün, hırsızlığın karşısına geçip sistemi devirdiklerini hatırlattı ve devrimin ilkelerine saygılı olunması gerektiğini kaydetti.

Mursi, gerçek muhalefetle eski rejimin geri gelmesini isteyenler arasında ayrım yapılmasının zorunlu olduğunu belirterek, şunları ifade etti: ''Bizler bu ülkeyi seven gerçek muhaliflerin güçlenmesini ve bu şekilde demokrasinin yerleşmesini destekliyoruz. Kesinlikle barışçıl gösteri yapanla 'baltacı'ları birbirinden ayırmak gerekir. Gösterilerinizi sesinizi duyurmak ve bizi daha iyiye sevk etmek için yapın, kaos çıkmasına izin vermeyin. Onurlu muhaliflerin eski rejim taraftarlarıyla ortak hareket etmemesini umuyorum. Bizler muhalefete de yönetimde yer vermenin yollarını aradık, bazıları kabul etti, bazıları ise eski rejimle hareket etmeyi seçti. Gösteriler için diyorum, her türlü güvenlik önlemleri alınacaktır, bu rejimi korumak için değil, devletin saygınlığı için ve istikrar için yapılacaktır. Devlet müesseslerini yıkmayı hedeflemek, diyalogdan kaçmak, şiddet çağrıları yapmak demokrasi midir?''

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, "eski rejim taraftarlarının kaos çıkarması"na izin vermeyeceklerini ifade etti. Mursi ayrıca "Baltacılar"la mücadele için İçişleri Bakanına, özel birim kurması izninhi verdiğini söyledi.

Konuşmasında basına da uyarılarda bulunan Mursi, basının kışkırtıcı haber yapmamasını ve objektif olmasını istedi.