Mültecilerin güvenli kamplara ihtiyacı var

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunda, mültecilerin Ukhiya bölgesinde daha küçük ve daha az kalabalık kamplara yerleştirilmesi gerektiği vurgulandı

Bangladeş'te çok kalabalık bir kampta barındırılan Arakanlı Müslüman mültecilerin, daha güvenli yerlere yerleştirilmesi gerektiği bildirildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün, ülkenin Cox's Bazar kentine mayıs ayında yapılan ziyaret sonrasında hazırladığı 68 sayfalık raporda, Arakanlı Müslüman mültecilerin, sel ve toprak kayması riskiyle karşı karşıya kalmamaları, daha sağlam barınaklara ve eğitim olanağına sahip olmaları gerektiği belirtildi.

Raporda, Cox's Bazar'daki mega kampın, aşırı derecede kalabalık olduğuna, kişi başına 10,7 metrekarelik kullanım alanı düştüğüne işaret edilerek tavsiye edilen uluslararası standardın 45 metrekare olduğu kaydedildi.

Kalabalık nedeniyle bulaşıcı hastalık, yangın, çatışma ve cinsel taciz olasılığının arttığına dikkat çekilen raporda, Bangladeş hükümetinin, Arakanlı Müslüman mültecileri, Ukhiya bölgesinde daha küçük ve daha az kalabalık kamplara yerleştirmesi gerektiği ifade edildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün mülteci hakları yöneticisi Bill Frelick, "Bangladeş, 700 bin Rohingya mülteciyi kabul ederek, haklı olarak uluslararası takdir topladı. Ancak mülteciler hala zor koşullarla karşı karşıya. Bangladeş, kaçıp gelen Rohingyaları mülteci olarak kayıt altına almalı, yeterli sağlık ve eğitim hizmeti temin etmeli, onların kamp dışında yaşamlarını sürdürmelerine izin vermeli." ifadelerini kullandı.

Raporda ayrıca Bangladeş'in 100 bin Arakanlı Müslümanı, Bhasan Char adasına taşıma planından vazgeçmesi gerektiği çağrısında bulunuldu ve örgütün, Ukhiya'da 263 bin kişinin yerleştirilebileceği 6 uygun bölgeyi tespit ettiği vurgulandı.

Raporun hazırlanması aşamasında görüşülen Arakanlı Müslüman mültecilerin, gönüllü dönüşlerini sağlayacak koşullar oluştuğunda Myanmar'a geri dönmek istediklerini dile getirdikleri, bu koşullar arasında; Rohinya kimliğinin kabul edilmesi, işlenen suçlar için adaletin sağlanması, evleri ve mülklerinin iadesi ile güvenlik teminatının bulunduğu belirtildi.

Raporda bağışçı ülkelere, örgütlere ve STK'lara da Arakanlı Müslüman mültecilerin koşullarının iyileştirilmesi için daha fazla katkıda bulunmaları çağrısı yapıldı.

- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

BM'ye göre, 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'dan kaçmak zorunda kalarak Bangladeş'e sığınanların sayısı 700 bini aştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Arakanlıların topraklarına dönüşü için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri arasında imzalanan anlaşma, yerinden edilenlerin durumlarını belgelendirmeleri mümkün olmadığı için uygulamada işlevsiz kalıyor.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Uluslararası medya ve kuruluşların Arakan eyaletine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti, bugüne kadar Arakanlı Müslümanların geri dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri de yerine getirmedi.

Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlar ve insan hakları örgütleri, gerekli güvenli ortam sağlanmadan bu kişilerin Myanmar'a dönmelerinin, yeni bir etnik temizliğe yol açacağı endişesini taşıyor.