Uluslararası Mülteci Hakları Derneği ve Hepimiz Göçmeniz Platformu Taxim Hill Hotel’de Suriyeliler hakkında doğru bilinen yanlışlarla ilgili bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını Aktivist Yıldız Önen okudu. Toplantıda konuşan Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Genel Başkanı Av. Abdullah Resul Demir, basın toplantısının Suriyelilerle ilgili medyada ve internet üzerinde doğru olmayan haberler ve söylemlere ilişkin olduğunu ifade etti. Doğru olmayan haberlerin toplum üzerindeki etkisi düşünüldüğünde mültecilerin sadece Suriyeliler değil tüm mültecileri etkisi altına alarak onlara karşı ırkçı davranışlar körüklediğini kaydetti.
Onlar da ülkelerine dönmek istiyor
Güvenli bölgenin bu ay içinde 31 defa bombalandığına dikkat çeken Suriyeli Dernekler Platformu Başkanı Mehdi Davut, “Türkiye sınırına yakın yerler misket bombasıyla bombalandı. 40’a yakın ölü ve yaklaşık 50 yaralı var. Bahsedilen güvenli bölge oluşmadıkça insanların oraya dönmesi imkansız. Oluştuğu zaman da buradaki Suriyeliler hiçbir baskıya gerek duyulmadan vatanlarına geri dönecektir. Herkesin bildiği gibi buradaki Suriyelilerin yüzde 70’i daha Türkçe öğrenmedi çünkü ülkelerine dönme umutları var” dedi.
Problem küresel sistem
Problemin göçmenler değil, insanları göç etmeye, iltica etmeye zorlayan küresel sistemin ta kendisi olduğunu kaydeden Hepimiz Göçmeniz Platformu Üyesi Doç. Dr. Ferda Keskin, “Bugün göçün ve ilticanın nedeni daha iyi bir yaşam kurma değil, hayatta kalma mücadelesidir. Savaş, iklim değişikliği, açlık sınırının altında yaşam ile karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.
Kimse ses çıkarmıyor
Suriyeli mültecilere ilişkin doğru bilinen yanlışlar üzerine mücadele yürüttüklerinin altını çizen Mülteciler Derneği Genel Koordinatörü Halil İbrahim Akıncı, “Alanda çok yalnızız. Mülteci konusunda alanda bir dayanışma eksikliği yaşamaktayız. Parçalanmış ceset, kan vs. yaşandığında çarşaf çarşaf paylaşılıyor. 9 yaşında bir çocuk intihar ettiğinde herkes duyarlı oluyor ancak tüm bunlar yaşanmadan önce kimsenin sesi çıkmıyor” diye konuştu.
Medipol Üniversitesi Akdeniz Araştırmaları Merkezi Göç Araştırmaları Koordinatörü Kenan Şahin ise “Hepimiz göçmeniz kuru bir ifade değil. Birileri bu dünya bizim tapulu malımız sanıyor. Tapulu mal olunca da birilerine hisse verme, tapu verme gibi bir gaflet yaşıyorlar. Dünyada insanlar sadece kaygıları nedeniyle göç etmiyorlar. Umut için de göç edenler var. Göç tarih boyunca hep var olacak” ifadelerini kullandı.