Muhalefet değil düşmanlık!

AK Parti risk alarak yoluna devam ediyor. CHP ve MHP ise çözüm sürecine karşın gösterdiği direnci her geçen gün artırıyor. Olaya tamamen siyasi bakan muhalefetin durumu ise tepkilere neden oluyor.

EKİN GÜN / ANKARA-

Muhalefetin çözüm sürecine karşı duruşunu değerlendiren AK Parti MKYK Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay, "İktidara muhalefet değil, resmen düşmanlık ediyorlar" dedi. SDE Uzmanlarından Selvet Çetin ise, "Türkiye'deki baskıcı ulus devlet yanlıları, bu tarihi fırsata katkı yapmak yerine, kaba milliyetçi söylemi tercih etmektedir" diye konuştu.

Çözüm değil, gerilim üretiyorlar

Milat'a konuşan AK Parti MKYK Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay, Muhalefetin çözüm üretemediği konularda gerilim ürettiğini söyledi. "Artık süreç öyle bir şekilde ilerliyor ki; partiler olmasa dahi toplumun ve kamuoyunun desteğiyle bu sürecin çözüleceğine inanıyoruz" diyen Aktay, " Belki de muhalefetin itiraz sesini yükseltmesi sürece katkı veriyor olabilir. Zaten yıllardan beridir yaptıkları muhalefetle siyaset dışı bir yol izliyorlar. Böyle yaptıkları için belki de bilmeden süreci meşru kılıyorlar" dedi.

Baskıcı ulus devlet yanlıları

Stratejik Düşünce Enstitüsü Uzmanlarından Selvet Çetin ise, "Ülkede çatışma ortamının sonlanması ve barışın gerçekleşmesi tüm toplumsal kesimlerin ortak talebi olmalı ve siyaset kurumu da bu talep doğrultusunda hareket etmelidir. Ancak Türkiye'deki baskıcı ulus devlet yanlıları, bu tarihi fırsata katkı yapmak yerine, kaba milliyetçi söylemi tercih etmektedir" dedi. Çetin, "Bunun da ön şartı, kamuoyunun ne olup bittiğini anlaması ve barışın nasıl sağlanacağını tartışması bakımından bütün resmi ve sivil mekanizmalara işlerlik kazandırılmasıdır. 1999 yılından bu yana devlet organlarının ve siyasi iktidarların PKK liderleriyle şu veya bu şekilde ancak kesinlikle gizli olarak yürüttükleri görüşmeler, baskı ve güvenlik ekseninde gerçekleştiği için her defasında başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Görüşmelerdeki gizlilik medyaya yansıdığında ise iktidar elitlerinin siyasi çıkarlar gözeterek bu görüşmeleri reddetmesi, Kürt Sorunundaki şiddet sarmalını daha da büyütmüştür" şeklinde konuştu.