Surelerin muhtevasını daha iyi anlayabilmek adına meallerinin yanında tefsirlerine de bakılması öneriliyor. Tefsirleri ile beraber de surenin hangi olay üzerine indiğini bilmek de önemli. Peki Mücadele suresi hangi olay üzerine nazil olmuştur? Mücadele suresi neden indirilmiştir? Mücadele suresinin neden indirildiğine dair detaylı bilgiler haberimizde yer alıyor. İşte Mücadele suresinin nüzul sebebi...
Kur’ân-ı kerîmin elli sekizinci sûresi. Mücâdele sûresi Medîne’de nâzil oldu (indi). Yirmi iki âyet-i kerîmedir. Birinci âyetinde geçen Mücâdele kelimesinden dolayı sûreye, Sûret-ül-Mücâdele denilmiştir. Sûrede; cemiyet ve muâşeret âdâbı (insanların birbirleri ile olan münâsebetlerinde tut acakları yol) ve Resûl-i ekremin aleyhinde gizli teşebbüslerde bulunan yahûdîler ile bunların destekçileri olan münâfıkların (iki yüzlülerin) kötülendiği bildirilmektedir.
MÜCADELE SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR? “Kocası hakkında sana müracaat eden… Allah işitti” ayetinin (1. ayet) nüzul sebebiyle ilgili olarak Hakimin “sahihtir” diyerek naklettiğine göre Hz. Aişe şöyle dedi: “İşitmesi her şeyi kuşatan ne yücedir. Havle binti Sale-be’nin sözünü işitiyor, bazısını anlıyor bazısını anlayamıyordum. Kocasını Rasulullah’a (s.a.) şikâyet ediyor ve diyordu ki: Ya Rasulallah gençliğimi yedi, kendimi ona verdim ve çocuklar doğurdum, nihayet yaşım ilerleyip çocuktan kesilince bana zıhar yaptı. Ya Rabbi onu sana şikâyet ediyorum.” diyordu. Daha yerinden ayrılmadan Cebrail bu ayetleri indirdi. Kocası Evs b. Samit’tir.
Ahmed b. Hanbel’in ve Kitabu’t-Tevhid’de Buhari’nin ta’likan rivayet ettiğine göre Hz. Aişe şöyle demiştir: “İşitmesi bütün sesleri kuşatana hamdolsun. Mücadile (yani Havle) peygambere geldi, konuşuyor, ben odanın köşesinde ne dediğini işitemiyordum. Hemen Allah Tealâ “Kocası hakkında sana müracaat eden kadının sözünü Allah işitti.” ayetini indirdi.”
İbni Mace ve Beyhaki gibi sünenlerde ve müsnetlerde rivayet edildiğine göre Evs. b. Samit, hanımı Havle binti Salebe kendisinden ilişki talebinde bulunduğunda ona “Sen bana annemin sırtı gibisin.” dedi. Cahiliye adetine göre kişi hanımına bunu söylerse hanımı ona haram olurdu. Evs hemen pişman olup hanımını çağırdı, bu sefer o reddetti ve: “Allah’a yemin olsun ki sen söyleyeceğini söyledin, artık Allah ve Rasulü hükmünü beyan edinceye kadar bana dokunamazsın.” diyerek derhal Rasulullah’a gitti ve “Ya Rasulallah, ben güzel bir genç kız iken Evs benimle evlendi, yaşım iler leyip çoluk çocuk sahibi olunca beni kendisine annesi gibi (haram) kıldı ve beni başkalarına terketti. Ya Rasulallah, benim onunla beraber yaşamam için bir ruhsat görüyorsanız söyleyin.” dedi.
Rasulullah (s.a.)’da “Şu ana kadar senin durumun hakkında her hangi bir şeyle emrolunmadım.” buyurdular. Bir başka rivayette de “Senin ona haram olduğundan başka bir şey görmüyorum.” buyurdular. Hz. Aişe (r.a.) “Rasulullah talâktan bahsetmedi.” dedi. Havle defalarca Rasulullah’a müracat etti. Sonunda “Ya Rab-bi! İhtiyacımı ve sıkıntımı sana şikâyet ediyorum.” dedi. Yine rivayet olunduğuna göre Havle şöyle diyordu: “Benim küçük çocuklarım var, onları Evs’e bıraksam perişan olurlar, yanıma alsam aç kalırlar.” Başını semaya doğru kaldırarak şöyle dua etmeye başladı: “Ya Rabbi! Şikâyetimi sana ar-zediyorum, Ya Rabbi! Peygamberin lisanına (vahyini) indir.” Daha yerinden ayrılmadan hakkında ayet nazil oldu. Rasulullah (s.a.) “Havle! Müjde” dedi. Havle: “Hayrolsun?” dedi. Rasulullah (s.a.) ona “Kocası hakkında sana müracat eden kadının sözünü Allah işitti.” ayetini okudu.
Buhari’nin Tarih ‘inde rivayet ettiğine göre Mücadile (Havle) bir gün Hz. Ömer’i durdurdu. Ona epeyce ağır konuştu. Hz. Ömer onu susurak dinledi.
Birisi “Ey müminlerin emiri! Ben seni hiç bu günkü gibi görmedim.” dedi. O da “Nasıl dinlemem, onu Allah dinledi ve hakkında ayet indirdi.” dedi.