Muameleciler vatandaşın hakkını gasp ediyor

Kamuoyunda "muameleci" olarak bilinen devlet dairelerinde profesyonel iş takipçilerinden dolayı vatandaşlar mağdur oluyor. Son günlerde en yoğun mağduriyetin yaşandığı yer, Bursa Nilüfer Tapu Müdürlüğü olduğu tesbit edildi

Mustafa Yılmaz

BURSA- Vatandaşların kamu işlerini takip etmeleri bazı kişilerin aşarı para kazanma hırsı yüzünden neredeyse imkansız hale geliyor. Nüfus oranına göre yetersiz kalan veya tam kapasite ile çalışmayan kamu kurumlarında normal vatandaşın kendi işini halledebilmesi neredeyse imkansız hale gelmiş durumda.

Son dönemlerde, "kamuda iş takipçiliği" adında türeyen meslek grubu mensupları yüzünden vatandaşlar bireysel olarak kamudaki işlerini göremez hale geldiler.

Kamuoyunda "muameleci" olarak bilinen bu şahıslar, belirli bir ücret karşılığında vatandaşın kamudaki işlerini takip ediyorlar. Oysa Türkiye'de tüm kamu hizmetleri ücretsiz olarak veriliyor. Yasal olarak suç olması gereken bu haksızlık yöntemi maalesef Türkiye'de iş kolu haline gelmiş bulunuyor.

Muameleciler, daha kamu kurumları açılmadan işlem sıra numarası alıyorlar. Her bir muameleci bir işlem için aldığı sıra numarası ile 7 ile 24 arası işlemi yaptırıyorlar. Yani 24 civarında vatandaşın hakkını gasp ediyorlar.

Sözkonusu yoğunluğun en çok yaşandığı yerlerden biri de Bursa Nilüfer Tapu Müdürlüğü. Tapu müdürlüğünde "aracı" olarak bilinen komisyoncular, gişelerden "günlük hizmet limiti"ni dolduracak kadar işlem sırası alıyorlar. Dolayısı ile normal vatandaş, beş veya on dakikada halledebileceği işini en az iki günde yapabiliyor.

Kamu görevlileri ise, bu durumu engelleyebilecek bir yasa veya yönetmeliğin olmamasından dolayı çaresiz kaldıklarını söylüyorlar. Bir sıra numarasının sadece bir işlem için geçerli olabileceğine dair yönetmeliğin çıkması ile, kamu hizmetlerinde meydana gelen bu haksızlığın önüne geçilmiş olacağı belirtiliyor.