B ehliyetlilere motosiklet kullanımını serbest bırakan uyguluma, sektöre her yıl 50 bin motor sever kazandırıyor
MÜLAKAT: FIRAT İPEK
Türk milletinin şehir içi kullanımda ilk tercihi her zaman 4 tekerlekli araçlar olmuştur. Ve iki tekerlekli motorlu araçları temsil eden ‘motosikletlere’ karşı her zaman mesafesini korumuştur.
Lakin son zamanlarda bu durumun değiştiğini gözlemliyoruz. Türkiye’de artan motosiklet satışlarıyla beraber motosiklet kültürü de oluşmaya başladı. Bunun bir çok sebebi var ama en önemlileleri milletin trafikten bunalması, zaman tasarrufu, dünya şampiyonluklarına imza atan motor yarışçısı milletvekili Kenan Sofuoğlu’nun gençlere yakın olması ve başarıları ile iki yıldır uygulanmakta olan B ehliyetlilere 50 cc motosiklet kullanımını serbest bırakan yasa.
Motosiklet kültürünün Türkiye’ye yerleşmesi adına çorbada bizimde tuzumuz olsun dedik ve sektörün en büyük derneği Motosiklet Sanayicileri Derneği (MOTODER) Başkanı Fatih Bayraktar’la ve Honda Otomotiv ve Motosiklet Satış Müdürü Serdar Akman’la, ‘ÖTV indiriminden satışlara, B ehliyetlilerin motor kullanımından Türk milletinin motora bakışına’ sektörü değerlendirdik.
Şimdi değerli okuyucularım, motosiklet tutkunları ve motosiklet alsam mı almasam mı diye kararsız olanlar, ilk olarak Fatih Bayraktar’ın mülakatını istifadenize sunuyorum.
- Motosiklet sektörün geçen yılki ve 2019'un ilk 5 ayındaki satış performansını değerlendirir misiniz?
ÖTV indirimine rağmen ilk 2 ayı durağan geçen motosiklet sektörü fuar sonrası indirimler ile Mart ayında geçen yılın üzerinde satışlar yakalayarak yara sardı. Geçtiğimiz yıllara oranla daha yağışlı ve serin geçen Nisan, Mayıs ayları motosiklet satışlarının bir nebze azalmasına sebep oldu. Genel olarak ilk 5 ay performansını kümülatif incelediğimizde artan kur nedeniyle yüksek oranda düşmesi beklenen satışlar ÖTV indirimi desteği ile neredeyse geçen yılki satış rakamlarını yakalamıştır. Havaların ısınması ve ekonomik iyileşmeler ile yıl sonuna kadar geçen yıla oranla %5,5-6 büyüme bekliyoruz. Aynı zamanda bu yıl yerli üreticilerimiz uzun yıllardır ara verdikleri eski bir alışkanlıklarına geri döndüler. 2017 yılında neredeyse bitme seviyesine gelen Türk motosiklet ihracatı yeniden bu yıl milyon dolarlar seviyesinin üzerine çıktı. Birçok firmamız ihracat için ürün geliştirdi ve bunlar için pazar araştırması yapıyor. Kısa zamanda meyveleri alınmaya başladı. Birkaç yıl içerisinde özellikle Avrupa ve komşu ülkelerimizde Türk motosiklet sanayisinin etkileri yoğun hissedilecektir.
- 30 Haziran’da sona erecek olan ÖTV ve KDV indirimi motosiklet satışlarını nasıl etkiledi.
ÖTV indirimine motosikleti de dahil eden ve daha sonra Mart ayında tekrar süre uzatan T.C Hazine ve Maliye Bakanlığımıza ve devletimize çok teşekkür ederiz. Kur artışına hazırlıksız yakalanan Türk motosiklet endüstrisinin yaralarını sarmasına çok yardımcı oldular. Bu sayede neredeyse geçen yılın satış rakamları yakalandı.
Motosiklet sektörünü güzel günler bekliyor
- Yaz aylarında motosiklet kullanımı artıyor. Bu doğrultuda satışlar da artıyor mu?
Ekim-Mart aylarını kış sezonu kalan ayları da yaz sezonu olmak üzere yılı ikiye ayırırsak yaz aylarında satışların 2,5 kat arttığını görebiliriz. 2000 yılından bu yana TÜİK verileri de bu söylemimizi doğrular nitelikte gerçekleşmektedir. Bu yıl yazın biraz daha geç geldiği ve Kasım ortasına hatta belki sonuna kadar havaların ılık gideceği ön görülüyor. Bu veri de motosiklet sevenler ve sektör aktörleri için önümüzdeki günlerin daha güzel geçeceğinin habercisidir.
- B ehliyeti olan şahıslar 50 cc’ye kadar motosiklet kullanabiliyor. Eğitim almadan motosiklet kullanımını yaygınlaştıran bu uygulama “trafikte potansiyel tehlike’ oluşturuyor diye tepki çekti. Bu uygulamanın artıları ve eksileri nedir?
Bu uygulama yalnızca ülkemizde uygulanıyor ve motosiklet kullanıcılarına pozitif ayrıcalıklar sunuluyor gibi bir algı oluşturuldu. Ancak şu an ülkemizde uygulanmakta olan kanun Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında aynı şekilde uygulanmaktadır. Hatta bazı Avrupa Birliği ülkeleri hiç ehliyet sahibi olmadan da Moped’lerin kullanımına olanak sağlamaktadır. Bu uygulama birçok Afrika ve Asya ülkesinde de aynı şekildedir. Ülkemizde L1e sınıfı Moped’leri herhangi bir ehliyet sınıfı ile kullanabiliyoruz. Herhangi bir ehliyet sınıfı sahibi olmak asgari düzeyde trafik kuralları, ilk yardım kuralları ve araç ekipman bilgisi sağlamaktadır. L1e sınıfı araçlar düşük motor gücü ve 45 km/h gibi yavaş hızları sebebiyle trafik için ölümcül tehlike yaratmadan bireysel ve ekonomik ulaşım sağladıkları için dünyanın genelinde teşvik edilen araçlardır. Ülkemizde yeni uygulamaya giren bu kanun hali hazırda Dünyanın 50’den fazla ülkesinde uygulanmaktaydı.
Yaklaşık 2 yıldır ülkemizde de uygulanan bu kanun ile gördük ki insanlar bu güvenli iki tekerlekli ulaşım araçları ile hem ulaşım maliyetlerini çok azalttılar hem kişi başı karbondioksit salınım miktarlarını azalttılar hem de motosikletin özgürlüğü ile tanıştılar.
Yılda yaklaşık 50 bin yeni motosiklet sever kazandıran bu uygulama için sorumluluk alan ve bu süreçte bizlere destek olan tüm devlet yetkililerimize sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum.
Trafikte potansiyel tehlike olarak gören insanların artık bu kötü ön yargılarının da ortadan yavaş yavaş kalktığını görmekten mutluluk duyuyoruz. Benzer iklimde yaşayan ülkelerde kişi başı motosiklet kullanımı ülkemizin çok önündedir. Motosiklet kullanım oranını ülkelerin coğrafi yapısı, iklimi, kültürü doğrudan etkilemektedir. Coğrafyamız, iklimimiz oldukça uygun bu kültürün yerleşmesi için siz basın mensuplarına da çok iş düşüyor. Doğru motosiklet kullanımını göstermek, insanlara güvenli ulaşım için motosikletin de güzel bir opsiyon olduğunu göstermek için aksiyon almanızı rica ediyorum.
Toplumu bilinçlendirmek için fuarlar, festivaller düzenliyoruz
- Son yıllarda motosiklet kullanımı artsa da Türk toplumunun genelinde motosiklete karşı bir mesafe var. MOTODER olarak toplumu motosiklet kullanımı konusunda bilinçlendirmek ve kullanımını artırmak yönünde faaliyetleriniz var mı?
Fuarlar, festivaller gibi çok sayıda kullanıcı ve ilgilinin katıldığı organizasyonlarda yer alarak motosiklet kullanımına karşı olan ön yargıyı silmeye çalışıyoruz. Yanlış kullanım sonucu oluşan kazaların halkımızda meydana getirdiği olumsuz izler çok yoğun. Bunları silmek, en azından azaltmak için güvenli motosiklet kullanımı PR çalışmaları yapıyoruz. Son yıllarda bu çalışmaların pozitif etkileri görülmeye başladı ancak henüz çok yetersiz. Sanıyorum derneğimiz ve motosiklet camiası bu konuda daha çok çalışmalı. Bu konuda çuvaldızı kendimize batırmalıyız.
Serdar Akman: Yaz aylarında motosiklet satışları artıyor
Türkiye’nin en çok satış yapan motosiklet markası olan Honda Türkiye’den Otomobil ve Motosiklet Satış Müdürü Serdar Akman ile de motosiklet sektörüyle ilgili konuştuk. Akman, “Bahar ve yaz ayları motosiklet satışları olumlu etkiliyor” dedi.
Honda Türkiye olarak son 4 yıldır Türkiye’de en çok motosiklet satan marka konumunda bulunduklarını belirten Honda Türkiye Otomobil ve Motosiklet Satış Müdürü Serdar Akman, “018 yılını 25 bin adetlik satış ve %20’lik pazar payı ile kapattık. 2019’un ilk 4 aylık TÜİK sonuçlarına bakacak olursak %21’lik bir pazar payına ulaşmış durumdayız” dedi. Akman, “Bahar ve yaz ayları motosiklet satışının ve kullanımının arttığı aylardır. Bunu örnekle anlatacak olursak, geçen yılın Şubat ayı ile Temmuz ayı arasında %40’lık bir satış farkı olduğunu ifade edebiliriz. Bu oran doğrultusunda bahar ve yaz aylarının satışa olumlu bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz” ifadesini kullandı.