Mısır'da demokrasi kaldığı yerden devam etmeli

Cumhurbaşkanı Gül, Mısır'da ordunun yönetime el koymasına ilişkin, 'Hiç kimse rencide edilmeden demokrasinin kaldığı yerden tekrar devamına fırsat verici adımların atılmasını bekliyoruz' dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yeniköy Çarşı Merkez Camisi'de kıldığı cuma namazı çıkışında, basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Mısır'da ordunun yönetime el koymasına ilişkin soru üzerine Gül, Mısır'ın, Türkiye'nin dostu ve kardeşi olan bir ülke olduğunu, Mısır halkının da tamamının Türkiye'nin kardeşi olduğunu belirterek, "Mısır, Arap dünyasında çok önemli bir ülkedir. Mısır'da olup bitenleri çok yakından takip ediyoruz. Türk halkı, uzun bir otoriter yönetimden sonra, Mısır'ın demokrasiye kavuşmasını nasıl büyük bir mutlulukla karşıladıysa, maalesef aynı şekilde demokrasinin kesintiye uğramasından da üzüntü duydu" dedi.
Gül, Mısır'daki yaşanan olaylardan kaygı duyduklarını ve arzularının en kısa süre içerisinde, demokrasinin kesildiği yerden tekrar başlaması ve Mısır halkının tekrar demokrasi ile kucaklaması olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Çok uzun süren bir otoriter yönetimden sonra, sağlıklı bir demokrasiyi 1 sene içerisinde gerçekleştirmek mümkün değildir. Demokrasinin noksanlıklarını ve eksikliklerini kendi içerisinde gidermesini beklemek gerekir. Demokrasinin şüphesiz en temel kurallarından birisi olan ülkeyi yönetecek iradenin sandıkta belirlenmesi. Seçimle gelenlerin, günü geldiğinde seçimle ayrılmasıdır. O bakımdan bu kesinti kaygı vericidir. Mısır'da seçimlerin gerçekleşmesi, şüphesiz ki Mısır'ın meşru, seçilmiş Cumhurbaşkanı olan Mursi'nin rencide edilmemesi, arkadaşlarının rencide edilmemesi en önem verdiğimiz konulardan birisidir. Mısır'ın kısa süre içerisinde, istikrara kavuşmasının da yolu buradan geçmektedir. Mısır'da en kısa süre içerisinde bütün siyasi akımların, siyasi kuruluşların katılabileceği açık, şeffaf ve düzgün seçimlerin bir an önce yapılıp, tekrar yönetimin halka, sivillere devredilmesi ve seçilmiş yöneticilerin tekrar Mısır'ı yönetmesi en büyük arzumuzdur. Şunu da unutmamak gerekir, Mısır gibi büyük bir ülkenin çok büyük sorunları vardır, çok büyük ekonomik sorunları vardır. Mısır enerjisini eğer istikrarsızlıkla kaybederse, bu karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunlar çok daha büyük bir şekilde Mısır'ın üstüne gelecektir. O bakımdan halkın herhangi bir şekilde bölünmeden, hiç kimse rencide edimeden, en süratli şekilde demokrasinin kaldığı yerden tekrar devamına fırsat verici adımların atılmasını bekliyoruz. Tekrar söylüyorum, Türkiye bütünMısır halkının dostudur, kardeşidir. Mısır devletinin güçlü olmasını, sorunlarının üzerinden gelmesini en çok biz arzu ederiz. Nasıl daha önce Mısır ile hep dayanışma içerisinde olduysak, Mısır halkı ile dayanışma içerisinde olduysak, bundan sonra da şüphesiz Mısır halkı ile dayanışma içerisinde olacağız. Mısır halkının kendi iradesini gösteren yönetimlerin Mısır'da işbaşına gelmesini şüphesiz sonuna kadar destekleyeceğiz. Tekrar olup bitenleri büyük bir dikkatle takip ediyoruz. Ümit ederiz ki, Mısır'a çok büyük hasar vermeden bu süreç kısa süre içerisinde biter ve tekrar Mısır'da demokrasi hakim olur."
Gül, bir gazetecinin "Anayasa Mahkemesinin bir iptal kararı var. Uzun tutukluluk sürelere ilişkin ne düşünüyorsunuz" şeklindeki soru üzerine, "Gerekçelerde açıklasınlar. Anayasa mahkemesinin verdiği kararlar herkesi bağlayıcı kararlardır" dedi.