Mısır Yatırım Bakanı Osama Saleh, ''Akdeniz'de enerji arama ve sondaj yaptırmak için ihale açacağız'' dedi.
Saleh, yatırımcıları koruyan yasalarının olduğu, dolayısıyla yatırımcıyı olumsuz etkileyen bir durum olmadığını belirtti.
Saleh, ''Mısır'da yatırım yapmak isteyenlere güvence vermeye lüzum yok. Ben Mısır'da yatırım yapanlarla birebir konuştum, hepsi durumdan memnundu, daha fazla iş yapmak ve mevcut işlerini genişletmek için planları var. Mısır, kanun ve kurumlar devletidir, yatırımcıları koruyan yasalarımız var. Verebileceğimiz güvence ancak, iyi bir gelecek ve daha iyi yatırım ortamı sağlamak olur. Kanunlarımız yatırımcıları korumaktadır. Bugüne kadar yatırımcılardan bu hususta bir şikayet almadım'' dedi.
Yatırımcılara sundukları teşvikler ve Mısır'ın yatırımcı açısından konumu hakkında da konuşan Saleh, şunları kaydetti:
''Mısır'da farklı bir yatırım sistemi var. Genelde Türk yatırımcıları, ihracata yönelik fabrikalarını serbest bölgelerde inşa etmek isterler, çünkü orada vergilerden muaf oluyorlar. Ayrıca orada bir güvenlik var. Mısır'ın Arap, Afrika, Avrupa ve Amerika ülkeleri ile ikili anlaşmaları var, o yüzden yatırımcılara 1.5 milyar nüfusu olan bir piyasa sunmaktadır. Mısır'dan o ülkelere ihraç edilen mallar gümrük ve ekstra vergiye tabi değil.
Mısır hükümeti, genel olarak güney bölgelerine yatırım yapılması için teşvikler verir. Örneğin, oraya yatırım yapmak isteyenlere araziyi karşılıksız verir. Orada iyi bir altyapı var ve bazı piyasalara yakın. Ayrıca orada nitelikli işçi bulabilirsiniz. Her yeni yatırım fırsatı için 15 bin Mısır Poundu vergi indirimi var. Bu bölgeler, Genel Yatırım Kurulu'nun yetki alanındadır; bu da demektir ki, yatırımcı bürokrasi ve rutin gerekli izinleri çıkartırken vakit kaybetmekten kurtulur.''
Mısır ve Türk borsası yetkilileri işbirliği için bir araya gelecek
Özelikle tekstil alanında Türk şirketlerinin engin tecrübesi olduğunu vurgulayan Osama Saleh, ''Bir çok fabrikayı Türkiye'den Mısır'a taşınmasını sağladık. Çünkü bizde hem nitelikli hem de ucuz işçilik var. Hedeflerimizin arasında inşaat ve taahhüt firmaları var. Ziyaretim sırasında bazı temsilcilerle, Mısır'da yapılması planlanan altyapı, enerji ve elektrik üretimi projelerinden bahsettik. Petrol ve gaz arama ve çıkarma alanları da var'' bilgilerini aktardı.
Gaz ve petrol aramalarına ilişkin bu yılın sonunda veya gelecek yılın başında, Akdeniz'de enerji arama ve sondaj yaptırmak için ihale açılacağı bilgisini aktaran Saleh, ''Uluslararası büyük şirketler davet edilecek. Güney Kıbrıs'ın yaptığı aramalar ve bu aramaların Mısır'ın kıta sahanlığının içine girdiği konuları uluslararası kanun ve anlaşmalara tabidir. Biz de diğer ülkelerle olan diplomatik ilişkilerimize saygı gösteriyoruz'' şeklinde konuştu.
Mısır borsası ile Türk borsasının iş birliği yapması için çalışmaların devam ettiğine de değinen Saleh, ''Yakında Mısır'daki borsa başkanı, Türk borsası başkanıyla bu konuları konuşmak için, Türkiye'de bir araya gelebilirler. Değerli madenlerin borsaya girmesi, iki borsa arasında iyi işlerin olabileceğini gösterir. Türk borsası son zamanlarda çok büyük ilerlemeler sağlamıştır, başarıların devamını dilerim'' diye konuştu.