Çocuklarda günlük hayatta karşılarına çıkabilecek sorunlara karşı araştırma, hayal gücü ile eleştirel düşünme yetileri geliştiren ve tüm dünyada teorik bilginin yenilikçi buluşlara dönüştürüldüğü yeni bir müfredat olan STEM programlarından birisi FIRST LEGO League Jr, 6-10 yaş arası çocuklara yönelik olarak gerçekleşiyor. Bugüne kadar tüm dünyada 55 ülkeden 126 binden fazla çocuğu buluşturan FIRST LEGO League Jr, Türkiye’de Bilim Kahramanları Derneği tarafından “Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor” adı altında gönüllüler ve destekçilerin katkısıyla 2014 yılından beri düzenleniyor.
572 takım bir araya gelecek
Koçlar rehberliğinde gerçekleşen Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor/ FIRST LEGO League Jr’da çocuklar LEGO® Education WeDo setini kullanarak temaya uygun olarak tasarladıkları model ile birlikte yaratıcı çözüm önerilerini paylaşmak için tüm Türkiye’de bir araya gelecek. 14 farklı şehirde düzenlenen 32 fuar sonunda toplam 572 takımın katılacağı fuarlar, 16 Mart – 11 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek. 27 Nisan Cumartesi tarihinde ise 17 takım Mimar Sinan Eğitim Kurumları’nda buluşacak.
Tema: “Mission Moon: Görevimiz Ay”
Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor/ FIRST LEGO League Jr. her yıl yeni ve heyecanlı bir tema sunarak çocukların yaratıcılığını harekete geçiriyor. Bu yılın teması ise Ay’da yaşam! Ay’da yaşamaya yardımcı olacak neleri bilmeye ihtiyaçları olduğunu, enerji ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklarını, nasıl nefes alacaklarını ve daha başka hangi problemleri çözmek zorunda kalacaklarını keşfettiler. Ay’da karşılaşabilecekleri sorunlara çözüm aradılar. Ay’ın bu süreçteki yolculuğu hakkında bilgi edinen çocuklar, bu yolculuğun bir bölümünü iyileştirmek için kendi çözümlerini bir LEGO modeli üzerinden tasarladı. 8-10 hafta arasında süren çalışmaları sonunda FIRST LEGO League Jr. – 5. Türkiye Sezonu Fuarları kapsamında bir araya gelerek proje süreçlerini ve Ay ile ilgili bilgilerini paylaşacaklar.
Minik mucitlerden büyük çözümler
Fuara katılan takımlar 18 yaş üzeri gönüllü koç ve danışmanlar rehberliğinde proje geliştirme sürecini öğreniyor. Her sezon tüm dünyayı ilgilendiren bir sorun ile ilgili çalışan minik mucitler sırasıyla problemi tanımlıyor, çözüm stratejileri geliştiriyor, kendilerine verilen LEGO® kitleri ile çözüm önerilerini projelendirerek en az bir parçası hareketli model tasarlıyor. Proje süreçlerinin ardından farklı illerde
gerçekleşen fuarlarda buluşan takımlar, “Anlat Bana” posterleriyle proje sunumlarını yaparak modellerini sergiliyor.
Çalışmalar:
“Her Çocuk Mucit Doğar” inancıyla çeşitli çalışmalar gerçekleştiren dernek, kurulduğu günden itibaren farklı temalarda etkinlikler düzenliyor. Merak Makinesi, Yılın Bilim İnsanı - Genç Bilim İnsanı Ödülleri, Bilim Kahramanları Buluşuyor / FIRST LEGO League ve Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor / FIRST LEGO League Jr. derneğin yürüttüğü programlardandır.
Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor Programı Hakkında
Bilim Kahramanları Derneği’nin desteğiyle 4 yılda 3816 çocuğa ulaşıldı. Çocuklarda günlük hayatta karşılarına çıkabilecek sorunlara karşı araştırma, hayal gücü ile eleştirel düşünme yetileri geliştiren ve tüm dünyada teorik bilginin yenilikçi buluşlara dönüştürüldüğü keyifli bir STEM programı olan Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor’a her sene farklı desteklerle devlet okulları ve dezavantajlı grupları destekliyoruz. Bu sene İstanbul Maratonu’nda yardımseverlik koşusu yapan gönüllülerimiz, Vestel, Bilim Kahramanları Buluşuyor Takımlarının organize ettiği kermesler ve Sivil Toplum Destek Vakfı Çocuk Fonu ve Mozaik Foundation desteğiyle 12 takımı programa dahil ettik.