Milli servet BOR

Bor madeninin yüzde 75'e yakın rezervi Türkiye'de bulunuyor. Her geçen gün bor'un değerinin artması Türkiye'nin stratejik önemini de artırıyor. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Basın ve Eğitim Müdürü Dr. Fikret Sazak, "Türkiye bor madeninde dünyada söz sahibi bir ülke. Rezervlerin büyük bölümüne sahip olması Türkiye'yi tekel konumuna getiriyor" dedi.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA-

TEKNOLOJİ GEREKİYOR

Sazak, "Bu madenden daha fazla gelir elde etmek istiyorsak öncelikle kullanım alanını genişletmeliyiz. Örneğin ileri teknoloji gerektiren uzay, uçak ve diğer alanlarda alnın genişlemesi için çaba harcanmalı" diye konuştu.

Teknolojinin her geçen gün gelişmesi ile birlikte bor madeninin de öneminin artığına dikkat çeken Türkiye Maden İşçileri Sendikası Basın ve Eğitim Müdürü Dr. Fikret Sazak, "Türkiye bor madeninde dünyada söz sahibi bir ülke. Rezervlerin büyük bölümüne sahip olması Türkiye'yi tekel konumuna getiriyor" diye konuştu. Sazak, "Birçok konuda vatandaşımız milli duyarlılık göstermezken, son yıllarda bor konusuna farklı bakmaya başladık. Bazı kuruluşlarında desteği ile vatandaşta 'bor bizim milli servetimiz, buna sahip çıkılmalı' düşüncesi hakim olmaya başladı" dedi.

Taşeronlaşmaya karşı çıkılmalı

Mecliste üzerine çalışılan yeni düzenlemenin bor madenine milli bağımlılığa zarar vereceğini belirten Sazak, bu düzenleme meclisten geçerse taşeronlaşmanın yaygınlaşacağını, milli servetin heba edileceğini, buna karşı çıkılması gerektiğini söyledi.

Geleceğin enerji kaynağı

Geleceğin en önemli enerji kaynağı olarak gösterilen bor madenin önemini anlatan Sazak, "Bor dünya ve Türkiye stratejik bir maden. Dünya rezervlerinin yaklaşık yüzde 75'i Türkiye'de bulunuyor. Bu durum bor madenin stratejik önemini artırıyor. Bu oranda bir madene sahip olmak, siz tekel konumdasınız anlamına geliyor. Ayrıca bor birçok alanda işlenerek kullanılabiliyor. Enerji oranı yüksek olduğu az bir miktarla yüksek enerji üretilebiliyor. Nükleer santral denemeleri devam ediyor. Bu nedenlerle geleceğin en değerli madeni olarak görülüyor" dedi.

Pazar Türkiye'nin elinde

Sazak, Türkiye'nin sadece rezerv açısından değil, bor pazarının da büyük bir bölümüne hakim olduğunu belirterek, "Bu madenden daha fazla gelir elde etmek istiyorsak öncelikle kullanım alanını genişletmeliyiz. Örneğin ileri teknoloji gerektiren uzay, uçak ve diğer alanlarda alnın genişlemesi için çaba harcanmalı" diye konuştu.

İleri teknoloji şart

Bor madenini daha iyi şekilde kullanmanın ileri teknoloji gerektiğini vurgulayan Sazak, "Bor bir süre sonra aranan maden olacak. Bu nedenle işlemden ucuz fiyata satarsak Türkiye için büyük bir kayıp olur. İşleyemiyorsak, değerlendiremiyorsak o zaman dokunmayalım gelecek kuşaklara kalsın. Teknoloji geliştiği vakit daha değerli olacaktır" diye konuştu.

Yabancılar sıraya girdi

Bor madeninin daha verimli şekilde kullanılması için ar-ge çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Sazak, bor madeninin uç ve ileri uç ürünlerde kullanılması için yüksek teknolojinin olması gerektiğini söyledi. Bu madeni işlemden satmanın ülkeye zararı olacağını belirten Sazak, rezervleri ucuza kapatmak için yabancı kuruluşların sıraya girdiğinin altını çizdi.

Her alanda kullanılabiliyor

Bor, atom numarası 5 ve kimyasal sembolü B olan kimyasal elementtir. Bor bir yarı metaldir. Gerek Güneş Sistemi'nde gerek Dünya'nın kabuğunda düşük miktarlı bir elementtir. Buna rağmen, doğada rastlanan bileşiklerinin suda çözünürlüğü nedeniyle belli yerlerde yüksek yoğunlukta bulunuyor. Bu mineraller boraks ve kernit olarak topraktan çıkarılıyor. Bor mineralleri, sanayide sayısız denecek kadar çok çeşitli işlerde kullanılıyor. Bor minerallerinden elde edilen boraks ve borik asit; özellikle nükleer alanda, savunma sanayisinde, jet ve roket yakıtı, sabun, deterjan, lehim, fotoğrafçılık, tekstil boyaları, cam elyafı ve kağıt sanayinde kullanılıyor.