Bakan Güler'den Afrika ülkelerine sıcak temas

Yeni göreve başlayan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, hız kesmeden çalışmalarına devam ediyor. Bakan Güler,Senegal, Kenya ve Gabon savunma bakanları ile ayrı ayrı bir araya geldi.

Güler, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfınca bu sene 16'ncısı düzenlenen, Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF-2023 için bulunduğu TÜYAP'ta ikili görüşmeler gerçekleştiriyor.

Bakan Güler, fuarın ikinci gününde, ilk görüşmesini Senegal Savunma Bakanı Sidika Kaba ile yaptı. Güler, daha sonra Kenya Savunma Bakanı Aden Bare Duale ve Gabon Savunma Bakanı Ongouori Ngoubili ile ayrı ayrı görüştü.

Tacikistan ile protokol imzalandı

Öte yandan Güler, Tacikistan Savunma Bakanı Orgeneral Şerali Mirzo ile de görüşmesinin ardından iki ülke arasında askeri mali işbirliği anlaşması ile nakdi yardım uygulama protokolünü imzaladı.

Yaşar Güler

Yaşar Güler, 18 Eylül 1954 tarihinde Ardahan, Türkiye'de doğmuş bir Türk askerdir. 1971 yılında Kuleli Askerî Lisesi'nden mezun olduktan sonra, 1974 yılında Kara Harp Okulu'ndan muhabere teğmen rütbesiyle, 1975 yılında Muhabere Okulu ve Eğitim Merkezi'nden mezun oldu. Askerî kariyeri boyunca çeşitli görevlerde bulunmuş ve rütbelerle terfi etmiştir. Yaşar Güler'in askerî kariyeri şu şekildedir:

1984 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı muhabere birliklerinde takım ve bölük komutanlığı yapmıştır.1986 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun olarak kurmay subay olmuş ve çeşitli karargâhlarda plan subaylığı ve şube müdürlüğü görevlerini yürütmüştür.

Daha sonra çeşitli komutanlıklarda görev almıştır, bu görevler arasında Silopi'de İç Güvenlik Tabur Komutanlığı, Bosna-Hersek Türk Görev Kuvveti Komutanı Piyade Kurmay Albay Hulusi Akar'ın yardımcılığı, Başbakanlık Askerî Danışmanlığı'nda Proje Subaylığı, NATO Güney Bölge Komutanlığında (Napoli/İtalya) Muhabere Başkan Yardımcılığı, TSK Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Genelkurmay Tatbikatlar Şube Müdürlüğü bulunmaktadır.

2001 yılında tuğgeneral rütbesine terfi etti ve 10. Piyade Tugay Komutanlığı ve Genelkurmay MEBS Plan ve Koordinasyon Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu.

2005 yılında tümgeneral rütbesine terfi etti ve MEBS Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Genelkurmay Eğitim Daire Başkanlığı görevlerini üstlendi.

2009 yılında korgeneral rütbesine terfi etti ve Harita Genel Komutanlığı, 4. Kolordu Komutanlığı ve Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı görevlerini yürüttü.

2013 yılında orgeneral rütbesine terfi ederek Genelkurmay II. Başkanlığı'na atandı. 15 Temmuz 2018'de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın Millî Savunma Bakanı olarak atanması üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı görevine getirildi. 5 Haziran 2023 tarihinde Türkiye Millî Savunma Bakanı olarak göreve başladı.

Kişisel yaşamı hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın derdest edilmesi gibi önemli olaylarla da ilişkilendirilmiştir.