Milli Kütüphanede okuyucu bereketi

Bünyesinde bulundurduğu milyonlarca kitap ve süreli yayınlarla Türkiye'nin yazılı hafızasını muhafaza eden Milli Kütüphanedeki kaynaklardan yılın ilk 6 ayında 343 bin 136 kişinin yararlandığı bildirildi.

Sıradan bir kütüphanenin ötesinde, milli bir arşiv, müze ve araştırma merkezi niteliği taşıyan Milli Kütüphane, gerçekleştirdiği hizmetlerle Türk kültür, bilim, edebiyat ve sanat hayatına katkı sunuyor. Milli Kütüphane Başkanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, nadide eserlerden süreli yayınlara, el yazması eserlerden taş plaklara, haritalardan notalara, ses kayıtlarından posterlere kadar önemli yazılı ve görsel kaynakların yer aldığı kurumda yılın ilk 6 ayında kullanıcı sayısı 343 bin 136 kişi oldu. Yine aynı dönemde üye sayısını 222 bin 721'e çıkaran kütüphanede kullanıcılar, 75 bin 90 eserden yararlandı.

Yurt dışından da eser satın alınıyor

Koleksiyona derleme, satın alma, bağış ve değişim yoluyla 6 ayın sonunda 27 bin 260 eser eklendi. Buna göre basma eser sayısı 1 milyon 316 bin 133, el yazma kitap sayısı 27 bin 479, süreli yayınlar 1 milyon 479 bin 631 ve kitap dışı materyallerle toplam koleksiyon 3 milyon 95 bin 729'a ulaştı. 1934 yılında kabul edilen Basma Yazı ve Resimleri Derleme Kanunu hükümleri uyarınca, Türkiye'de yayınlanan her eserin bir nüshasının Milli Kütüphaneye gönderilmesi gerekiyor ancak yasa tüm materyal türlerini içermediği ve yeterince yaptırım gücü olmadığı için bu yasanın güncelleştirilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar sürdürülüyor.