Milletin gözünün içine baka baka gerçeği gizliyorlar: YALAN RÜZGÂRI

CHP-İP-SP ve HDP 2018'de 'Anayasa çalışması' yaptı. O dönem bunu itiraf eden Kılıçdaroğlu 'taslak metne' rağmen bugün 'Yalan' diyor. Siyasi rüzgâr estiremeyen 4'lü ittifak yalan rüzgârına sığındı.

ÖZLEM DOĞAN

Millet iradesiyle seçilen Cumhur İttifakı’nı sandıkta yenemeyince başka yollar ve ittifaklar arayışına giren, Türkiye düşmanı Joe Biden’dan medet umup herkesten önce tebrik eden ana muhalefet partisi CHP ile İYİ Parti, Saadet Partisi ve HDP'nin, Anayasa Profesörü İbrahim Özden Kaboğlu öncülüğünde hazırlanan anayasa taslağı metni gündemde. Hukukçu Cem Kaya ve Siyaset Bilimci Dr. Ali Aslan, içinde HDP’nin de yer aldığı ittifakla birlikte hazırlanan söz konusu taslak metni Milat’a değerlendirdi.

Mevcut iktidara yönelik bilinçli teşebbüs

Karşılıklı ikrar ve inkâra dayalı bir hadisenin söz konusu olduğunu ifade eden Hukukçu Cem Kaya, “Bir taraf, İbrahim Kaboğlu denen akademisyenin başında olduğu bir ‘Anayasa taslağı çalışmalarına giriştik’ diyor, diğer taraf da külliyen reddediyor. Öncelikle bunun bir netleşmesi lazım. Üniter devlet yapısına yönelik bir hareket silsilesi söz konusu. Adı konulmayan HDP ve adına millet kelimesi eklemekten edep addetiğim ‘Millet İttifakı’, mevcut iktidara; Cumhur İttifakı’na yönelik, ciddi ve bilinçli bir siyasi teşebbüs arayışında. HDP’yi külliyen yanlarına alacak bir karşı blok muhalefet ittifakı üzerinden 2023’e kalmadan HDP milletvekillerinin istifası ve Meclis’in yüzde 5’i yani 30 vekilin nakıs düşmesi durumunda bir ara seçim hedefliyorlar” dedi.

Partilerinin tabanlarında net bir çelişki var

İyi Parti'nin kurulmasının Kılıçdaroğlu'nun yüzde altmışlık muhalefet bloğu iddiasının gerçekleşmesi için atılan önemli bir adım olduğunu vurgulayan Siyaset Bilimci Dr. Ali Aslan, “Bunun için CHP, İyi Parti ve HDP arasındaki ideolojik ayrışmaların azaltılması ve parti tabanlarının ikna edilmesi gerekiyordu. 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminde ve 2019 yerel seçimlerinde bu üç parti açıktan ancak resmi olmayan bir ittifak kurdular. Bu ittifaklar resmiyete dökülemedi çünkü parti tabanlarının talepleri ve ideolojik eğilimleri arasında çok net bir çelişkinin varlığı söz konusu. Ancak buna rağmen partilerin yönetici eliti yüzde altmışlık blok hayalinden vazgeçmedi” şeklinde konuştu.

Aralarındaki ittifakı gizliyorlar

Millet İttifakı’nın partiler arası ilişkilerini açıkça ortaya koymadığını belirten Aslan, “Yeni anayasa çalışmaları hem parti tabanları arası çelişkilerin ortadan kaldırılması hem bu hayalin sürdürülmesi hem de "seçim ittifakı" özelliği gösteren bu ittifakın bir "siyasi ittifaka" dönüştürülmesi çabası açısından önem taşıyor.

Kılıçdaroğlu başta olmak üzere ilgili partilerin ileri gelenlerinin anayasa çalışmalarını reddetmesi ise henüz bu üç partinin tabanının mevzu bahis bloğa hazır olmadığına yönelik bir kanaate sahip olduklarını gösteriyor. Bu Millet İttifakı açısından 2023 seçimleri öncesinde olumsuz bir tablo. Keza 2023 seçimlerini ancak ortaya bir anayasa koyarak kazanabilirler ve ülkeyi yönetmeye talip olabilirler. Bu partilerin iktidar alternatifi olabilmeleri için aralarındaki ilişkileri açıkça ortaya koymaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.