Mide yanması, sindirim sorunu yaşamasıyla ortaya çıkar. Ekşime ve yanma şikayeti, sıklıkla kısaca reflü dediğimiz "gastro-özofajiyal reflü" hastalığı adını verdiğimiz hastalığın bir belirtisidir. Peki Mide yanması neden olur?
Yağlı yemekler
Mide yanmasına neden olan gıdaların başında aşırı yağlı ve baharatlı yiyecekler gelir. Kişiden kişiye değişiklik gösterebilen bu sorunu tetikleyen birçok sebep vardır.
Kafein tüketimini azaltın
Kafein ve gazlı içecekler de mide yanmasını arttırıp mide asidini tetikler.
Mide yanmasına neden olan besinler;
- Fazla tüketilen soğan ve sarımsak
- Baharatlar (Karabiber, pul biber, sumak)
- Yağlı yemekler ve kızartmalar
- Gazlı ve kafeinli içecekler
Mide yanmasına iyi gelen besinler;
- Muz
- Şeftali
- Çilek
- Lifli besinler
- Bulgur
- Esmer pirinç
Mide yanmasında tedavi yöntemi olarak su ve yağsız süt gibi içinde asit barındırmayan içecekler kullanılmaktadır. Kişinin mide yanmasını kısa sürede engelleyecek basit bir yöntemdir. Süt her mideye iyi gelmediği gibi bazı kişilerde mide yanması sorununu ortadan kaldırabilir. Pastil kullanımları ise mide yanmasının geçirilmesinde oldukça tercih edilmektedir. Kullanılacak pastilin doktor kontrolünde alınması tercih edilir.
Mide yanması hastalık habercisi mi?
Birçok mide hastalığının belirtileri birbirine benzemektedir. Örneğin gastrit belirtilerinin başında mide yanması veya ekşimesi gelmektedir. Uzun süreli ve geçmeyen mide yanmaları gastriti işaret edebilmektedir. Mide yanması şikayeti olanların bir uzman kontrolünden geçip yanmanın nedeninin tespit edilmesi gerekmektedir. Özellikle uzun süredir mide sorunları yaşayanların daha fazla önemsemesi gerekmektedir.
Mide yanmasını hafifletmek için lifli besinler tüketilmelidir. Mideyi yormayan sindirimi kolay yiyecekler tüketilmesi midenin sindirimi daha kolay yapabilmesini sağlamaktadır.
Tam uyurken olan düşme hissinin nedeni nedir? Kafa terlemesi neden olur? Alzheimer neden olur? Enflasyon nedir? Neden olur? Halsizlik neden olur? Tırnak batması neden olur? Topuk ağrısı neden olur? Dengemizi bozan Vertigo neden olur? Deri kaşıntısının nedenleri nelerdir? Aşırı terleme (Hiperhidrozi) neden olur? Akciğer sertleşmesi nedir? Neden olur? Bacak ağrısı neden olur? Kalp ağrısı neden olur? Zona hastalığı neden olur? Menisküs yırtığı neden olur? Kifoz (kamburluk) nedir? Kambur neden olur? Sedef hastalığı nasıl geçer? Gut hastalığı nedir? Neden olur? Protein eksikliği neden olur?