'MESCİD-İ AKSA NAMUSUMUZDUR'

Müslümanlar olarak ana gündemimiz Suriye ve Irak'taki iç savaşlar şeklinde gösteriliyor fakat o bölgelerde savaşın asıl sebeplerinden bir tanesi İsrail'in Filistin'i işgalini unutturmak olduğuna dikkat çeken Yasin Kayacı, "Mescid-i Aksa namusumuzdur" dedi

Şerif Varol / İstanbul

Filistin'e gerçekleştirdiği ziyaret sonrası gazetemize konuşan Yeryüzü Adalet ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Yasin Kayacı, "Doğu Kudüs'teki Silvan mahallesinin yarısını duvarla bölerek Filistinliler bir anda Kudüs'ün dışına itilmiş bulunuyor. Duvarın iç kısmında kalan ev fiyatları milyon dolarlar ile ölçülmekte iken duvar dışında bırakılan evin fiyatı bir anda 150 bin u2013 200 bin dolara düşüyor. Mesela Zeytindağı'nda bir Yahudi mezarının değeri bir milyondan başlıyor ve 7 milyona kadar çıkabiliyor. Batı Şeria'daki 42 bin nüfuslu Karkilya kasabası ise tıpkı Gazze gibi 'açık hava hapishanesine' dönüştürülmüş durumda" dedi.

'Kudüs'te Zulüm 1948'de Başladı'

1948'de İsrail kurulurken işgal edilen Batı Kudüs'ten, 1967 yılındaki Arap-İsrail 6 Gün Savaşları'ndan sonra Doğu Kudüs işgal ediliyor. İşgalden sonra İsrail zulümleri daha da artmış diyen Kayacı "Bölgedeki Filistinlilerin çoğu vatandaş olarak kabul edilmiyor. Oy kullanamıyor, mülk sahibi olamıyor, işyeri ya da şirket açamıyorlar. Filistinlilerin çoğunluğunu vatandaş olarak kabul etmediği için kendine göre rahatlıkla onların topraklarına el koyuyor, bedelsiz olarak kamulaştırabiliyor" şeklinde konuştu.

İşgalcilerin nihai hedefinin Kudüs'ü Müslümanlardan olabildiğince temizleyip Mescid-i Aksa'yı yıkmak olduğuna dikkat çeken Kayacı, "Zaten tüneller nedeniyle Aksa yıkılmanın eşiğinde herkesin bildiği bir gerçek bu. Hali hazırda Mescid-i Aksa altında yapılan arkeolojik kazılar nedeni ile mescidin temelleri zarar görmüş durumda. Mescid-i Aksa Müslümanların namusu. Maalesef son dönemlerde Kudüs meselesi adeta unutuldu. Müslümanlar olarak ana gündemimiz Suriye ve Irak'taki süregelen iç savaşlar. Ancak o bölgelerde savaşın asıl sebeplerinden bir tanesi İsrail'in Filistin'deki işgalini kolaylaştırmak ve dikkatleri Kudüs üzerinden çekmektir" şeklinde konuştu.