Mersin'de yaylaya kurulan kovanlarda bal hasadı başladı

Erdemli ilçesinde faaliyet gösteren arıcılar, yayla bölgesine konumlandırdıkları arı kovanlarından bal hasadı gerçekleştirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Arıcılık Bölümü işbirliğiyle, Toros Dağları'nın 2 bin 300 rakımındaki Musa Bozuldu Yaylası'nda yerleştirilen arı kovanlarında hasat dönemi faaliyetleri başladı.

Kovanlardaki ilk peteği çıkaran arıcılar, temizlik işleminin ardından organik balı sağım makinesinden geçirdi.

İşlem sonrası ürünler, beklemeye alındı.

"Üretilen bala talep çok fazla"

Enstitü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü, gazetecilere, arı yetiştiricilerine verilen eğitimlerin bal üretiminde verimi artırdığını söyledi.

Yaylanın, zengin floraya sahip olduğu için tercih edildiğini dile getiren Ünlü, "Kovanlarımızı kışın enstitü arazisinde yaz aylarında ise yaylada tutuyoruz. Yaylaya getirmemizin sebebi florasının çok zengin olması. Burada yaklaşık 110 kovanımız var. Yaklaşık 60 ana arı için de küçük kovanlarımız mevcut." dedi.

Ünlü, enstitü bünyesinde yılda 2,5 ton bal üretimi yapıldığını belirterek, "Üretilen bala talep çok fazla olduğu için ihtiyacı karşılamakta zorlanıyoruz. Balımızı satışa çıkardığımız andan itibaren 15 gün içerisinde bitiyor. Ürünü alan bir daha almak istiyor. Buradaki flora zenginliği balda kaliteyi getiriyor." ifadelerini kullandı.

Arıcı Mehmet Doğan da yaylaya yerleştirdiği 50 kovandan yaklaşık 300 kilogram bal rekoltesi beklediğini kaydetti.